Reuters: az orosz vagyon elkobzása nem lesz csodaszer Ukrajnának

Nyugati tisztviselők szerdán Davosban kijelentették, hogy nyitottak arra az ötletre, hogy 300 milliárd dollárnyi orosz vagyont kobozzanak el Ukrajna megsegítésére, de figyelmeztettek, hogy az ördög a jogi részletekben rejlik, és hogy még ha ez meg is valósulna, nem lenne csodaszer Kijev számára – írja a Reuters alapján az oroszhirek.hu.

A hírügynökség szerint a Nyugat nem tudja, hogyan adhatna Kijevnek 300 milliárd dollárt a Kreml befagyasztott pénzéből – nincs rá jogi alap.

Erről a pénzről még nem született döntés, a szövetségesek között nincs egység ebben a kérdésben, miközben a döntés biztosan közös lesz.

„Ha döntés születik, az végül kollektív lesz. Tévhit azt hinni, hogy ez egy csodaszer lesz. Valódi erőfeszítések történnek, de még messze vagyunk a végkövetkeztetéstől” – mondta Penny Pritzker, az Ukrajna gazdasági fellendüléséért felelős amerikai különmegbízott hétfőn egy panelbeszélgetésen..

Oroszország, amely nem képviseltette magát Davosban, arra figyelmeztetett, hogy e vagyonok ellopása ellentétes lenne a szabadpiac elveivel, és a Kreml figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésre válaszul amerikai, európai és más vagyonokat foglalna le.

Elolvasom a cikket