Afrikai vezetők bírálják Izrael gázai hadműveletét

MH/MTI
2024. január 19. péntek. 20:47

Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke az el nem kötelezett országok mozgalmának (NAM) kampalai konferenciáján erkölcstelennek és elfogadhatatlannak nevezte a Gázai övezeti háborút. „A palesztinok ellen folytatott igazságtalan háború végét és a kétállami megoldás megvalósítását követeljük” – mondta.

Mahamat felszólította a 120 országot tömörítő el nem kötelezetteket, hogy követeljenek igazságot a palesztin népnek a nemzetközi közösségben.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök felszólalásában az izraeli túszok szabadon engedését és a tárgyalások újrafelvételét sürgette „egy igazságos rendezés alapján, amely véget vetne a palesztin nép szenvedéseinek”. Ramaphosa ezen felül akadálytalan humanitárius hozzáférést követelt a létfontosságú segélyek és alapvető szolgáltatások nyújtásához a Gázai övezeti lakosság szükségleteinek fedezésére.

A Dél-afrikai Köztársaság tavaly év végén a Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult azzal a váddal, hogy Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben, és bírósági végzést kért az izraeli hadművelet azonnali leállíttatására.

„Erre azért van szükség, hogy a palesztin nép jogai ne szenvedjenek további, súlyos és helyrehozhatatlan károkat” – hangoztatta a dél-afrikai vezető.

A hétfőn elkezdődött el nem kötelezetti konferencián a palesztin ENSZ-nagykövet felszólította a szervezetet, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a tűzszünet érdekében. Rijád Manszúr felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ-közgyűlés és a Biztonsági Tanács határozatai ellenére továbbra sem sikerült fegyverszünetet elérni.

Elolvasom a cikket