ENSZ: Több mint 350 ezer ember szorul humanitárius segítségre az árvizek miatt

MH/MTI
2024. január 19. péntek. 20:25

Az árvizek miatt a helyi közösségek fedél és alapvető egészségügyi ellátás nélkül maradtak. Falvakat, iskolákat, egészségügyi intézményeket öntött el az ár, számos kút és egészségügyi intézmény használhatatlan – közölte genfi sajtótájékoztatóján az OCHA.

Az ENSZ-szervezet szerint ráadásul az árvíz miatt nehéz eljutni a rászorultakhoz, számos falu csak hajóval vagy csónakkal megközelíthető.

Az OCHA közölte, hogy 3,6 millió dollárt szabadítottak fel a Központi Sürgősségi Beavatkozási Alapból, hogy 270 ezer szerencsétlenül járt ember legsürgősebb szükségleteinek eleget tudjanak tenni. A szervezet szerint a tartós megoldáshoz több nemzetközi pénzügyi hozzájárulásra lesz szükség.

Az október óta tartó esők miatt kiöntött a Kongóba ömlő Oubangui folyó. Földcsuszamlások is történtek, és ezek romba döntöttek lakóházakat, egyebek mellett a fővárosban, Brazzaville-ben.

A kongói kormány december 29-én szükséghelyzetet hirdetett ki, és 2,4 milliárd közép-afrikai valutaközösségi frankot (3,6 millió eurót) szabadít fel az árvízkárosultak megsegítésére.

Az OCHA szerint most, mintegy három héttel később az ország tizenkét megyéjéből kilenc még mindig víz alatt van, a katasztrófa összesen 1,8 millió embert érint.

Az ENSZ-szervezetei a brazzaville-i kormánnyal közösen helyreállítási tervet dolgoztak ki, a teljes költségvetés 26 millió dollár, a legfontosabb területek között szerepel a lakhatás és a fertőtlenítés.

Az ENSZ felhívja a figyelmet az árvíz hosszú távú következményeire is: becslések szerint 2300 hektár termőföldet áraszott el a víz, ami miatt a következő hónapokban csökkenhet a mezőgazdasági termelés.

Az árvíz a Kongó folyó túlsó partján fekvő Kongói Demokratikus Köztársaságot is sújtja. A fővárosban, Kinshasában idegenforgalmi nevezetességeket és lakóházakat borított el az ár. A legutóbbi súlyos árvíz 1961-ben volt a térségben.

Elolvasom a cikket