Nagy-Britannia megkongatta a vészharangot Putyin döntése miatt

„A britek egyik kedvenc ételét, a fish and chipst veszély fenyegeti, mert a Kreml azt tervezi, hogy felmondja azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a brit hajók számára, hogy az orosz sarkvidéki vizeken halászhassanak” – írták az újságírók.

Az újság szerint a brit cégek „hatalmas mennyiségben” fognak foltos tőkehalat és tőkehalat az orosz felségvizeken, amelyek húsát a nemzeti ételhez használják. Csak tavaly több mint 566 ezer tonna tőkehalat fogtak ki a Barents-tengeren.

A lap emlékeztetett arra, hogy az orosz döntés Moszkva válasza volt a londoni szankciókra. A britek ugyanakkor attól tartanak, hogy az oroszok a katonai flottát arra fogják használni, hogy a halászhajókat kiűzzék a felségvizekről.

„Vlagyimir Putyin halászháborút hirdetett Nagy-Britanniával” – panaszolták az újságírók.

Korábban az orosz kormány sajtószolgálata közölte, hogy a végrehajtó hatalom megvitatja a Nagy-Britanniával kötött megállapodás felmondását a Barents-tenger vizein való halászat jogáról. A megállapodás felmondása összefügg azzal, hogy London 2022. március 15-én úgy döntött, hogy megszünteti a legnagyobb kedvezményes rendszert az Oroszországgal folytatott kétoldalú kereskedelemben – magyarázta a közlemény.

Az Egyesült Királyság 2022. február 24-én vezetett be korlátozó intézkedéseket Moszkvával szemben, majd többször is kiterjesztette azokat. December végéig a szankciós listán mintegy 1,8 ezer orosz szerepelt. Mint Andrej Klein londoni nagykövet megjegyezte, a legtöbbjükkel szembeni korlátozásokat minden bizonyíték nélkül vezették be, és helyes lenne bíróságon megtámadni azokat.

Elolvasom a cikket