Orbán: Diplomáciai szempontból sűrű évre számíthatunk + VIDEÓ

A kormányfő közölte: Magyarország megkezdte az unió soros elnökségének megszervezését, ami nagyon nehéz diplomáciai felkészülést igényel.

A szlovák elnök látogatása kiemelt esemény volt, tette hozzá Orbán Viktor.

A Nyugatnak meg kell értenie, hogy nem egyedül diktálja a gazdasági élet játékszabályait, hanem az a multipoláris világrendben zajlik – emelte ki a kormányfő, hozzátéve: a leggyorsabban fejlődő országok között jegyzik Vietnámot, ezért jelentős a vietnámi vendégek látogatása Magyraországon. „Ebben nagy gazdasági potenciál van, jól is akaul az együttműködés” – tette hozzá, kiemelve: azon dolgozik Magyarország, ha a kereskedést kiegészítenék beruházásokkal is.

Az új világrendben kialakítandó kapcsolatrendszerünkben fontos szerepe lesz a Vietnámmal való kapcsolatoknak – tette hozzá Orbán, hozzátéve: a jövő héten Moldávia küldöttsége látogat Budapestre.

Objektum doboz

„Választások lesznek az Európai Unióban, számos vezető van, aki túl akar élni. Amikor nincs választás, lehet mismásolni a politikában, különösen Brüsszelben. De választások közeledtével szóba kell állni az emberekkel, el kell kezdeni világosan és egyenesen fogalmazni. Von der Leyen asszonynak is vannak ambíciói, az elnök asszonynak is meg kellett mondania, miért nem adja a magyaroknak a nekik járó pénzeket. El is mondta, hogy a migránsok beengedése és az LMBTQ-jogok biztosítása a folyósítás feltétele. De nincs az a pénz, amiért mi megengednénk, hogy olyan állapotokat engedjünk az országunkban megjelenni, mint amilyeneket Európában láthatunk” – szögezte le Orbán, kiemelve, hogy sem a migráció, sem az LMBTQ-propagandában nem enged Brüsszelnek, mert ezek fontosabb kérdések, mint a pénz. „Ez nem fog menni” – tette hozzá, kiemelve, hogy az EP-választások éppen a genderkérdésekről,a migrációról meg a háborúról fognak szólni.

Ezek a témák is szerepeltek a szerdán zárult nemzeti konzultációban. „Érdekes kérdés, hogy mit értenek nemzeti összetartozás alatt Nyugat-Európában és mit Magyarországon. Nekünk ez született képességünk, Nyugaton egy-két száz évben mérik ezt a jelenséget. A mély nemzeti gondolatok Magyarországon nagyon erősek, amit a több mint ezeréves történelmünk meghatároz. A nemzeti konzultáció is arról szól, hogy ez még megvan. Az, hogy több mint másfél millió ember kitöltötte a nemzeti konzultációs ívet, bizonyítja ezt. Magyarországon a nemzeti érzés, az összetartozás érzése még megvan és ez nagy dolog” – emelte ki Orbán Viktor.

Nyugaton ezt nacionalizmusnak, az elvadultabbak fasizmusnak nevezik a nemzeti összetartozás érzését, de ennek ehhez semmi köze – tette hozzá a kormányfő, aki szerint az idei év gazdasági szempontból könnyebb lesz.

A hatalommal való bánás lényege a közös cselekvés képessége – emelte ki orbán, aki szerint a nmemzeti konzultáció is bizonyítja, hogy továbbra is erős nemzet a magyar.

A Magyarországnak járó uniós források harmadának felszabadítása lehetővé teszim a tanárok bérének emelését. „Tavaly a magyar emberek bebizonyították, hogy a magyar gazdaság uniós pénzek nélkül is válságálló. Amikor a legjobban kellettek volna az uniós pénzek, a Covid és a háborús infláció idején, nem jöttek, de mi legyőztük a kihívásokat. Az idén szép jövő előtt állunk, európai szempontból is az élbolyban leszünk gazdasági növekedés tekintetében” – mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve: az ország méretéhez viszonyítva nem egy nagy összeg az európai uniós pénz. „Nettóban az, ami jön, jóval kevesebb, mint bruttóban. Az uniós pénzek inkább csak gyorsítanak bennünket. Nekünk volt egy tanárbéremelési programunk, ez hatéves program, aminek az a lényege, hogy a valóban alulfizetett tanárok anyagi helyzetét javítsuk. A hatéves programot az uniós forrásokkal három év alatt végrehajthattuk. Ennyiben segít bennünket az uniós pénz. Reméljük, hogy a béremelést követően a tanáraink teljesítménye is javulni fog, s a gyermekeinkben is viszontláthatjuk ennek pozitív hatásait” – tette hozzá a kormányfő, aki szerint az 50 napos éves szabadsággal és a jelentős béremeléssel már vonzóbbá válik a pedagógusi pálya. A miniszterelnök azt is hozzátette: szeretné, ha több férfi is választaná ezt a pályát, s pár év múlva kiegyenlítődne a férfiak és nők aránya a tanári pályán.

Egy olyan szakma van, ahol hosszabb béremelési programot fejezünk most be, ez pedig a szakápolóké, amit idén márciusban zárunk le – mondta el Orbán Viktor. „A 13. havi nyugdíj miatt mindig izgulok kissé, minden évben komoly beszélgetés a pénzügyminiszterrel, hogy ki tudjuk-e fizetni egy összegben ezt a juttatást. Az idén már lefolytattuk ezt a beszélgetést és mondhatom, hogy időben fog jönni a 13. havi nyugdíj” – tette hozzá a kormányfő.

Az infláció visszaemelkedésének veszélye minimális – mutatott rá Orbán, aki nem az inflációs veszélyt tartja a legfontosabbnak, hanem a növekedés kérdését. „Fokozatosan segítenünk kell, hogy a vállalkozók beruházzanak, fejlesszenek, hogy a gazdaság növekedése visszaemelkedjen, s ehhez kellenek a mérsékelt kamatok” – szögezte le Orbán Viktor, emlékeztetve, hogy a kormány számos intézkedése támogatja a gazdasági növekedést a kamatkedvezményektől az egyéb lehetőségek megteremtéséig.

Elolvasom a cikket