Az ukrajnai konfliktus Amerika háborúja

2024. január 20. szombat. 14:52

Greene pénteken az X-en kommentálta a „Zelenszkij békét, nem több fegyvert követel Davosban” című cikket, amelyet a New York Times a hét elején közölt, és amely az ukrán vezetőnek a svájci Alpokban zajló Világgazdasági Fórumon tartott beszédéről számolt be.

”Zelenszkij béketárgyalásokat kér Svájcban, a washingtoni háborús uszítók pedig kétségbeesetten próbálnak 60 milliárd dollárt finanszírozni az ukrajnai háború fenntartására. ez beteges” – írta.

A képviselőnő arra utalt, hogy ő maga és más keményvonalas republikánus törvényhozók folyamatosan ellenállnak Joe Biden elnök kormányának azon kísérleteinek, hogy újabb 60 milliárd dolláros katonai támogatást vigyen keresztül Kijevnek.

„Ez Amerika háborúja, és ezt be is bizonyítják” – mondta a republikánus képviselőnő az ukrajnai konfliktusra utalva.

”Nincs több pénz ukrajnának! hadd kössenek békét!” – hangsúlyozta.

Zelenszkij azért érkezett Davosba, hogy népszerűsítse úgynevezett „békeformuláját”, amely egyebek mellett azt követeli, hogy Oroszország vonuljon ki a Kijev által követelt összes területről, Moszkva fizessen jóvátételt, és hozzon létre háborús bűnökkel foglalkozó bíróságot. Az orosz hatóságok azonnal elutasították a javaslatot, mint “irreálist”, azzal érvelve, hogy ez annak a jele, hogy Ukrajna nem hajlandó diplomáciai megoldást keresni a válságra.

A NYT is elismerte cikkében, hogy Kijev követeléseit ”a javaslatot támogató elemzők és még a politikusok is elérhetetlennek tartják a harctéren jelenleg fennálló erőviszonyok mellett”.

November végén Zelenszkij azt mondta, hogy az ukrán csapatok védekező állásba váltanak, elismerve, hogy Kijev június elején kezdődött, sokat hangoztatott ellentámadása, amely Oroszország Krímbe vezető szárazföldi hídjának elvágását célozta, sikertelenül ért véget. Moszkva szerint az orosz erők azóta a frontvonal mentén számos területen javították pozíciójukat azzal, hogy az ország védelmi minisztere, Szergej Sojgu szerint “aktív védekezést” folytatnak.

Zelenszkij vonakodott közvetlen párbeszédet folytatni Oroszországgal, sőt 2022 őszén aláírt egy rendeletet, amely hivatalosan megtiltja neki, hogy tárgyalásokat folytasson Vlagyimir Putyinnal.

A hét elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megismételte, hogy Moszkva nem zárta ki a béketárgyalások gondolatát, de hangsúlyozta, hogy az ukrajnai hadművelet minden célját el kell és el is fogják érni.

Elolvasom a cikket