„Etesd a megfázást, éheztesd a lázat”

Önt is elkapja a nátha, általában nem telik el sok idő, mire egy jószándékú ember azt tanácsolja, hogy „etesse a megfázást, éheztesse a lázat”.

Tényleg „etetni kell a megfázást”?

Bár teljesen rendben van, ha eszünk, ha megfáztunk, valószínűleg nincs varázslatos gyógyító ereje, bár egy 2002-es kis tanulmány szerint az evés pozitív hatással lehet az adaptív immunrendszerre. Amíg azonban nem készülnek véglegesebb kutatások, a szakértők általában egyetértenek abban, hogy fontosabb, hogy odafigyeljünk a folyadékbevitelre, mint hogy azon aggódjunk, mit eszünk.

„A láz és a megfázás egyaránt okozhat kiszáradást” – magyarázza Dr. Rachel Dawkins, a Johns Hopkins All Children’s Hospital munkatársa.

Megfázáskor a szervezet a szokásosnál több vizet használ fel, hisyen az orrunkban felgyülemlő nyálkának is valahonnan jönnie kell. Fontos, hogy ezt több ivással pótoljuk. Ha fáj a torka, nyugtató lehet például forró víz egy kis citrommal és mézzel, és ha időnként egy kis gyümölcslével szeretne változatosságot, az is jót tesz. Még a tea vagy a kávé is megfelelő mértékkel.

Ha van étvágya, egy kis tápláló étel elfogyasztása sem árthat, ha a megfázásból való felépülésről van szó. A történelem során sokan hirdették a tyúkhúsleves jótékony hatásait, ha rosszul vagy, és ezt meglepően sok tudományos bizonyíték is alátámasztja. Ennek ellenére egy vegetáriánus vagy vegán alternatíva is kellemes tápanyagbevitelt biztosít, és ha egyáltalán nem rajong a levesért, rengeteg más jó lehetőség is van.

Ahogy Brandi Jones regisztrált ápolónő írta a VeryWell Health számára, a kulcsfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat, fehérjéket, omega-3 zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmazó ételek mind segíthetnek az energiaszint fenntartásában, amíg betegek vagyunk.

A lényeg, hogy próbálja meg a lehető legkiegyensúlyozottabbá tenni az étrendjét, és hagyja, hogy az immunrendszere elvégezze a dolgát.

Tényleg „éheztetni kell a lázat”?

A láz nem gyakori tünete a megfázásnak, de sokkal valószínűbb, hogy magas lázad lesz, ha influenzában szenvedsz.

A BBC Science Focus szerint a lázcsillapítás ötlete az ókori görögökhöz nyúlik vissza, de nincs jó tudományos bizonyíték arra, hogy ez szükséges lenne.

Lehet, hogy az evés az utolsó dolog, ami eszébe jut, amikor lázas, de ha éhes ne éheztesse magát, nincs orvosi ok arra, hogy megvonja magától az ételt. Ha már egy ideje nem eszik, vagy émelygés, hasmenés vagy hányás gyötöri, akkor lehet, hogy a legjobb, ha olyan íztelen ételekkel kezd, mint a sima pirítós.

A folyadékbevitelre vonatkozó tanácsok azonban mindennél fontosabbak.

„Az egyik fő ok, amiért a betegek influenza vagy vírusfertőzés esetén kórházba kerülnek, a kiszáradás” – mondta David B. Banach epidemiológus a Vice-nak.

Az elvesztett folyadék pótlása még fontosabb, ha láz miatt izzadunk, vagy ha olyan szerencsétlenek vagyunk, hogy az influenzát néha kísérő kellemetlen gyomor-bélrendszeri tünetekkel küzdünk. Ezekben az esetekben akár elektrolitport vagy -italt is érdemes megfontolni. És ismétlem, számos vény nélkül kapható gyógyszer létezik, amelyek segíthetnek minden tüneten.

Enni vagy nem enni?

Bár nem szabad mindig olyan gyorsan elvetni a nagymama bölcsességeit, ez a kérdés nagyjából azon múlik, hogyan érzi magát. Ha a kedvenc rágcsálnivalójától jobban érzi magát, csak rajta! Ha egyelőre nincs kedve semmilyen ételhez, csak tartsa kéznél a vizes palackot.

De akárhogy is legyen, nincs semmi olyan étel vagy ital, ami csodával hatna a felépülésre. Mindössze annyit tehet, hogy megakadályoyya, hogy a dolgok rosszabbra forduljanak.

Elolvasom a cikket