Ez változott az öröklési eljárásban

A TV21 Ungvár Olekszandr Paramov, az Ukrán Közjegyzői Kamara Kárpátaljai Kirendeltségének vezetője elmondta, hogy a tavalyi törvény értelmében az öröklési ügyet eddig bármelyik közjegyző megnyithatta, de idén január 30-a után visszaállítják a régi szabályt. Így a régi-új törvény miatt az öröklési eljárás sok időbe és költségekbe kerülhet, akik messze élnek az öröklött részétől.

– A jogalkotó úgy döntött, hogy január elsejétől a jogi személyeknek joguk lesz földet vásárolni, ami jó, de az egyszemély által megvásárolható földterületek számának kvótáját megemelték. Ez eddig 100 hektár volt, most már 10 ezer hektár. A törvényhozók tisztában vannak a helyzettel, és megértik, hogy mire van szükség – mondta a jogász.

A törvény szerint a közeli rokon halála után nem kell már másnap a közjegyzőhöz menni, de nem tanácsos halogatni sem az ügyet. Paramotov az tanácsolja, hogy néhány hónapon belül indítsuk meg a folyamatot. Minden eset egyedi, így nem érdemes egy telefonhívásra hagyatkozni, hanem ki kell tisztázni minden részletet és az ide vágó dokumentumokat egy közjegyzővel.

Elolvasom a cikket