Sebastien Lecornu: Nem tilthatjuk meg, hogy a franciák Ukrajnába menjenek harcolni

A hét elején az orosz hadsereg bejelentette, hogy több mint 60 külföldi harcossal végzett egy Harkovot ért precíziós csapás során, és hogy többségük francia anyanyelvű volt. A helyi ukrán hatóságok egymásnak ellentmondó beszámolókat adtak a történtekről.

Csütörtökön a francia külügyminisztérium kitartott amellett, hogy “Franciaországnak nincsenek zsoldosai, sem Ukrajnában, sem máshol”. Pénteken azonban Lecornu az LCI műsorszolgáltatónak nyilatkozva elismerte, hogy ez szigorúan véve nem igaz.

“VAnnak Francia “Civilek”, Akik Ukrán Katonai Egyenruhában Mentek Harcolni Ukrajnába” – Mondta. “Nem tilthatjuk meg nekik, hogy ezt tegyék, mi még mindig demokrácia vagyunk”.

Lecornu azonban kitartott amellett, hogy “ezeknek az embereknek semmi közük a francia fegyveres erőkhöz, nem viselnek francia egyenruhát, és nem állnak kapcsolatban a francia katonai intézményekkel”. Nem volt hajlandó tovább kommentálni a harkovi ügyet, mondván, hogy mindent amit mond Oroszország használna fel az “információs háborújában”.

A zsoldosmunka 2003 óta illegális Franciaországban, és akár öt év börtönnel és 75 ezer euróig terjedő pénzbírsággal büntethető. A törvény megalkotásának módja azonban lehetővé teszi, hogy francia állampolgárok “önkéntesként” szolgáljanak külföldi katonai erőknél.

Franciaország moszkvai nagykövetét, Pierre Levytpénteken bekérették az orosz külügyminisztériumba, hogy magyarázatot adjon Párizs “növekvő szerepvállalására” az ukrajnai konfliktusban. Emmanuel Macron elnök kormánya a francia anyanyelvű harcosok Harkovban való jelenléte mellett bejelentette, hogy további nagy hatótávolságú rakétákat, haubikokat és tüzérségi lőszert szállít Kijevnek.

Elolvasom a cikket