Szlovák védelmi miniszter: Ukrajna támogatása miatt nincs légvédelmünk, légierőnk és pénzünk

A miniszter, aki még októberben, a Robert Fico miniszterelnök vezette új kormány idején lépett hivatalba, azzal vádolta elődjeit, hogy egyszerűen átadták a kulcsfontosságú katonai eszközöket Ukrajnának anélkül, hogy bármilyen tervvel előálltak volna a pótlásuk biztosítására. A védelmi minisztériumot gyakorlatilag „olyan emberek irányították, akik inkább mopszok, mint farkasok tulajdonságaival rendelkeznek” – mondta Kalinak a Standard című lapnak csütörtökön.

”Az előző kormány saját légvédelem nélkül hagyott bennünket, harci repülőgépek nélkül, és még a beígért 700 milliót sem kaptuk meg a MiG-ekért, amelyeket a kormány szintén átadott Ukrajnának” – jelentette ki Kalinak.

Most az ország igyekszik tárgyalni „partnereivel, hogy Szlovákia légvédelmét a NATO-szövetségesek biztosítsák” – mondta. Az ország most azt kockáztatja, hogy légvédelem nélkül marad, mivel az amerikai Patriot légvédelmi rendszereket 2023 végén kivonják a területéről, míg az olasz SAMP/T rendszerek befogadása szintén megszűnhet idén – figyelmeztetett Kalinak.

A miniszter szerint most valószínűleg „évekbe” telik majd, amíg az ország biztonságát ért károkat helyre lehet hozni, és a helyzetért egyenesen az elődeit okolta. Az új kormány például valószínűleg nem lesz képes a hivatali ideje alatt befelyezni az Sz-300-as légvédelmi rendszerek pótlását. ”Talán a hivatali idő vége felé, de csak remélem” – mondta.

„Abszurd túlbuzgóság volt [az akkori védelmi miniszter, Jaroslav] Naď és emberei részéről a minisztériumban. Elvégre nem mi voltunk az egyetlen szövetséges, akinek megvolt az Sz-300-as, amely iránt Ukrajna érdeklődött. Miért nem adták oda a görögök? Miért nem adták a bolgárok? Ezek Naď és [az akkori miniszterelnök, Eduard] Heger felháborító döntései voltak, amelyeknek nincs párhuzama egyetlen szuverén országban sem” – jelentette ki Kalinak.

Pártja szeptemberi választási győzelmét követően Fico azonnal leállította az ország Kijevnek nyújtott katonai támogatását, valamint ígéretet tett arra, hogy megakadályozza Ukrajna esetleges csatlakozását az Egyesült Államok irányította NATO-hoz. Az új miniszterelnök többször bírálta az ukrajnai konfliktus kezelésének nyugati megközelítését, azzal érvelve, hogy Kijev tartós támogatása „az emberi erőforrások és a pénz hiábavaló pazarlásává” vált, ami csak meghosszabbítja az ellenségeskedést, és „halott katonák ezreivel” tölti meg az ukrán temetőket.

”Nem hagyom magam többé az ostoba liberális és progresszív demagógiának alávetni. Szó szerint megdöbbentő, hogy a Nyugat ismételten hibázik az oroszországi helyzet megítélésében” – írta Fico a szlovák Pravda című lapban a múlt héten.

Elolvasom a cikket