A 4P forradalma az egészségügyben

Az úgynevezett 4P egy új egészségügyi paradigma, ami a hagyományos, betegségközpontú rendszert hivatott felváltani. A változás magával hozza azon eszközök fokozottabb használatát (okostelefon, okosóra és így tovább), amelyek digitalizálják a biológiai és társadalmi információkat.

A jövő az úgynevezett 4P egészségügyé. E rendszer a hagyományos, betegségközpontú egészségügyet hivatott felváltani, s így egyre nagyobb teret nyer a világban – így hazánkban is. A 4P szerint a globális kihívásokra, azaz a növekvő szakemberhiányra és a betegek számának bővülésére a negyedik ipari forradalom adta technológiai innovációk és az egészségügyi gondolkodás rendszerszemléletű átalakulása tud csak megfelelő választ adni.

A 4P egészségügy lényege a perszonalizáció (ami a teljes felhasználói élményének személyre szabását jelent), a participáció (azaz a részesedés), a precizitás és a prevenció (megelőzés). Mindez együtt leginkább az elektromos szenzorokra, a mesterséges intelligenciára, a biológiai adatokat mérő eszközökre (telefon, óra…), valamint az ezeket „okosan” használó emberek hálózatára épít.

A digitális forradalom gyakorlatilag az alapoktól átszabta az egészségügyről való gondolkodást. Az állandóan fejlődő technológia biztosítja a biológiai és környezeti adathalmazok kezeléséhez, illetve elemzéséhez szükséges információkat a mesterséges intelligenciának.

Ellentétben a mai, általában kórházakban és rendelőkben végzett orvoslással szemben az úgynevezett 4P egészségügy nem korlátozódik az említett helyekre. A gyógyítás – hála a modern technikának – az otthonokban is lefolyhat, mivel az emberek bárhonnan tudják használni a hálózatba kapcsolt egészségügyi információs eszközöket és rendszereket. A nemzetközi szakirodalom sokszor személyre szabott gyógyászatként hivatkozik a 4P-re.

Mint fentebb is említettük, a 4P hazánkban is jelen van. Legismertebb példája, hogy a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján egy nagy esetszámú adatbázist hoztak létre a CRT implantációban részesült betegek adatait felhasználva. Tették mindezt annak érdekében, hogy gépi tanulás segítségével létrehozzák a SEMMELWEIS-CRT score-t, amely az eddigieknél pontosabban képes a rövid- és hosszútávú előrejelzéseket adni a betegek állapotáról.

Elolvasom a cikket