Aggódnak az ukrán gabona miatt Párizsban

Oroszország átveheti a globális búzaexport csaknem egyharmadát, ha megnyeri az Ukrajnával folytatott katonai konfliktust. Legalábbis így vélekedett az új francia külügyminiszter szombaton a Le Parisien című lapnak adott interjújában.

Rémeket festett a falra Stephane Sejourne szombaton a Le Parisien című lapnak adott interjújában. Mint az új francia külügyminiszter kifejtette, Oroszország átveheti a globális búzaexport csaknem egyharmadát, ha megnyeri az Ukrajnával folytatott háborút. Párizs szerint ez számukra a „világvégét” hozná el, ezért a politikus a Kijevnek nyújtott nagyobb pénzügyi támogatás mellett érvelt.

A valós helyzet ezzel szemben az, hogy miután az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonamegállapodás – leginkább az ukrán aknamezők telepítése okán – meghiúsult, a termelőknek – úgymond – a szomszédos államok területén keresztül „kellett” gabonát exportálniuk. Elvileg Afrika lett volna a célállomás, de hamar kiderült, hogy ez a mesék birodalmába tartozik. Brüsszel persze 2022-ben azonnal felfüggesztette az ukrán exportra kivetett vámokat – minek következtében az onnét érkező olcsó és minősíthetetlen gabona padlóra vitte az európai, de főleg keleti gazdákat.

Elolvasom a cikket