„Csevegővonallal“ a magány ellen

Az elmagányosodást igyekszik megelőzni a Caritas Plaudernetz (csevegőhálózat), amit még a járvány legelején indítottak el – hangzott el az osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) magyar nyelvű adásában. Mint az összeállításból sok más mellett kiderült, az egyedüllét már a koronavírus előtt is civilizációs betegségnek számított, de azóta az infláció is fokozta ennek káros hatásait. Klaus Schwertner, a fővárosi Caritas igazgatója az adásban egy friss kutatás alapján arról beszélt, az áremelkedés nyomán Ausztriában minden hatodik ember kevesebbet jár társaságba mint korábban.

A projekt kezdete óta több mint 41.000 hívást fogadtak, ami több mint egymillió percet jelent. Ez annyi, mint ha egy ember 720 napon át folyamatosan beszélne – fogalmazott az igazgató. A hívások átlagosan fél órát tartanak. A „csevegőhálózatot“, négyezer önkéntes működtet s eddig több mint hatezren tárcsázták a számot. A Caritas hetente egyszer egy virtuális „csevegőszobát“ is nyit, ahol az emberek különböző témákat vitathatnak meg. A tevékenységet egy képzett moderátor kíséri, míg egy másik, hasonló kezdeményezés pedig kimondottan a fiatalokat célozza.

A plébániákon működő lakásmegosztó projekteken és melegedőszobákon kívül Bécsben és Alsó-Ausztriában a templomokkal közösen mintegy száz „Plauderbankerl“-t (csevegőpadot) is felállítottak. Ezek célja, hogy az embereket párbeszédre hívják. Ausztriában 570.000 ember érzi magát ideje nagyobb részében magányosnak.

Elolvasom a cikket