Előkelő helyre került a lopási listán a kenőmájas

Az infláció, a gyenge vásárlóerő, az általános nincstelenség azt eredményezi, hogy egyre több a bolti lopás a szerbiai élelmiszerüzletekben – írta meg a Szabad Magyar Szó. Mint cikkükben olvasható, jelenleg a kenőmájastól a felvágottakon át a háztartási tisztítószerekig terjed az eltulajdonítani szándékozott árucikkek listája. Fokozza a gondokat, hogy az esetek döntő része az úgynevezett kisértékű kategóriába tartozik.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az eltulajdonított holmi értéke nem éri el az ötezer dinárt. Ilyen esetekben a kereskedő csak magánvádat indíthat – míg az e fölötti rész már a lopás bűncselekményét meríti ki. Utóbbi pedig pénzbírsággal vagy három évig terjedő börtönbüntetés kiszabásával járhat. A tolvajok elsősorban a kozmetikai cikkekre és a drágább alkoholos italokra vadásznak, de a tonhalkonzervek, a csokoládé, a kávé, az olívaolaj és a tisztálkodószerek is népszerűek.

A kisboltok tulajdonosai ugyanakkor arról számoltak be, hogy náluk csökkent az esetek száma, lévén a tolvajok jobban kedvelik a bevásárlóközpontokat, illetve a nagyobb alapterületű élelmiszerüzleteket.

Elolvasom a cikket