Fájdalmas lesz a nyugatiak vagyonának elkobzása

A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint az Európai Unió, a G7-ek, Ausztrália és Svájc közvetlen befektetéseinek volumene az orosz gazdaságban 2022 végén 288 milliárd dollárt tett ki – írta meg vasárnap az Oroszhírek. Mint a cikkben utalnak rá, Moszkva kemény feleletet ígért a központi banki tartalékok nyugati országok általi elkobzására. A Ria Novosztyi számításai szerint ez legalább 288 milliárd dollárba kerülhet majd nekik.

Az említett összegből 98,3 milliárdot Ciprus, 50,1 milliárdot Hollandia és 17,3 milliárdot Németország jegyez. Az orosz gazdaság öt legnagyobb európai befektetője közé tartozik még Franciaország (16,6 milliárd dollár) és Olaszország (12,9 milliárd dollár). A fennmaradó államok együttesen további 28,1 milliárd dollárt tesznek ki. Mindezen túl az Egyesült Államoknak 2022 végén 9,6 milliárd, Japánnak 4,6 milliárd, Kanadának pedig 2,9 milliárd dollárnyi eszköze volt Moszkva felügyelete alatt.

Nyugati politikusok többször is javaslatot tettek arra, hogy a befagyasztott orosz vagyonokat Ukrajna újjáépítésének finanszírozására használják fel. E mellett azzal is fenyegetőztek, hogy elkobozzák azokat. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy ha ez az ötlet megvalósul, Moszkva nem zárja ki a tükörválaszt.

Elolvasom a cikket