Kedvcsináló programok, hogy ne csak egy nap, hanem egy év legyen a kultúráé

Czuppon Réka
2024. január 21. vasárnap. 8:53

Budapesten, a kultúra napjának előestéjén a már hagyományos ingyenes Hangfoglaló Minifesztre látogathatunk el a VIII. kerületi Turbina Kulturális Központba, ahol 13 tehetséges előadó mutatkozik be három helyszínen. Belehallgathatunk például az egyre népszerűbb, fiatalokat megszólító Cserihanna dalaiba, vagy részt vehetünk az sok fesztiválon megforduló, elektropoppos zenét játszó Lenkke koncertjén is. Ha keményebb zenére vágyunk akkor pedig többek között ott lesz a Vodka For Kids zenekar is, ha pedig lágyabbra, meghallgathatja Juhász Zoli dalait is.

Január 22-én, hétfőn rengeteg program közül válogathatunk majd. A mozi kedvelőknek egész délután magyar filmvetítésekkel készül az Uránia Nemzeti Filmszínház. Többek között megnézhetjük majd a Nemzet aranyai című tavaly bemutatott férfi vízilabda-válogatottról szóló dokumentumfilmet, vagy a méltán népszerű Semmelweis életrajzi drámát, de látható lesz a 2000-ben készült Cseh Tamás film is és még sok más is.

Az irodalom kedvelőinek este hétkor Juhász Anna irodalmár vezetésével rendezik meg a nyolcadik UPódium estet az újpesti Szent István téri rendezvénytérben. A zenés irodalmi esten kerülhetnek közelebb a vendégek Háy János József Attila díjas író, költő, képzőművészhez és Kollár-Klemencz László zenész, íróhoz. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Szintén irodalom kedvelőinek lehet érdekes előadás hétfőn 18:30-kor kezdődő Felhajtó! sorozat következő ingyenes programja, amelyen Nádasdy Ádám költő, műfordító beszél többek között a Bánk Bánról, a Csongor és Tündéről és Az ember tragédiájáról, valamint ezeknek az aktualitásáról, mai értelmezésükről a ferencvárosi Mester Galéria és Közösségi Térben.
A fővárostól nem messze lévő művészetéről és kultúrájáról híres Szentendre is programokkal készül a jeles nap alkalmából. Itt is kedveznek a filmkedvelőknek, mert a délután folyamán a Duna parton található P’Art Moziban több filmet is fognak vetíteni. Például a Semmelweis, vagy A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című filmet is megtekinthetjük.
Aki pedig inkább a friss levegőn sétálna és kulturálódna esetleg értékes könyv nyereményeket nyerne, annak egy Himnusz-kereső sétát szerveznek az I. kerületben. A sétát január 20-tól 22-ig lehet teljesíteni. Az erre vállalkozók hét állomást járhatnak végig, mindegyik egy betűvel van jelölve és minden helyszínen megtalálható a Himnusz egyik sora. Ha megfelelő sorrendbe tesszük a Himnusz sorait az állomások betűit összeolvasva egy értelmes szót kaphatunk. A kapott szót [email protected] címre küldhetjük be január 22-e este nyolcig. A helyes megfejtők között pedig könyvjutalmakat sorsolnak ki.

A BKV idén is csatlakozik a magyar kultúra napja rendezvénysorozathoz. Klasszikus- és könnyűzenei koncert, néptáncelőadás és artistabemutató is lesz a Nagyvárad tér, a Corvin negyed és a Kálvin tér metróállomásokon hétfőn 16 óra és 20 óra között. A rendezvény a BKV, a BKK, valamint a Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei együttműködésével jött létre. A részletes program a BKV Zrt. Facebook-oldalán található.

Az erdélyi és partiumi városokban is megünneplik a kultúra napját. Kolozsváron vasárnap a Szent Mihály-templomban szervez koncertet Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Nemzeti Tehetség Központ és a plébánia. A Talentum Hungarikum Program két ösztöndíjasa, Szanyi Bettina énekes és Deák Juli fuvolaművész előadásában a magyar népzene különböző műfajai elegyednek.
Hétfőn 18 órától az Erdélyi Magyar Írók Ligája szervezésében L. Simon László A megőrzés kultúrája című esszékötetét mutatják be a Bulgakov kávéházban.
Nagyváradon hétfőn 19 órától gálaestet tartanak, ahol átadják a Magyar Kultúráért életműdíjat, díjakat és emlékplaketteket. A díjátadót a debreceni Hajdú Táncegyüttes A sár és a pálinka földjén című előadása követi. A bihari megyeszékhelyen és Margittán egész héten zajlik A magyar kultúra hete az RMDSZ Bihar megyei szervezete, illetve a debreceni és berettyóújfalui önkormányok együttműködése révén.

Elolvasom a cikket