Óriási károkat okoznak a medvék Maros megyében

A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség összesítése szerint tavaly a medvék több hektáron pusztítottak, s így kukorica-, zab-, napraforgótáblákat és gyümölcsösöket tettek tönkre. Mint a Székelyhon cikkéből kiderül, szám szerint 348 juhot, 136 tehenet, tizenhárom disznót, tizenöt kecskét, 428 szárnyast és más háziállatot öltek meg a nem éppen barátságos kedvű mackók. Mindezen fölül pedig kevés híján száz méhkaptár is áldozatul esett a ragadozóknak.

A panaszok nyomán készült felmérések szerint az okozott kár értéke 3,015 millió lej (230 millió forint), ebből év végéig kifizettek 1 millió 80 ezer lejt (82,5 millió forintot). A panaszosok kérték, hogy a fennmaradó összeg törlesztésére is utaljanak pénz a központi költségvetésből. Ám ez eddig nem igen történt meg.

Tavaly egy embert sebesített meg a nagyvad Maros megyében, és a kártérítési ügyet jelenleg is tárgyalja a bíróság, amely azt vizsgálja, hogy a baleset kinek a hibájából történt, és jogos-e az áldozat kártérítési kérése. Tavaly Maros megye területén a környezetvédelmi ügynökség adatai szerint huszonkilenc ragadozót gázoltak el autókkal vagy vonattal, továbbá huszonhárom kilövésére adtak engedélyt de ebből csak tizenhatot sikerült puskavégre fogni.

Elolvasom a cikket