Az ENSZ is elítélte a Donyeck elleni ukrán támadást, amelyben 27 civil vesztette életét

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára elítélte az oroszországi Donyecki Népköztársaság fővárosa elleni támadást, de nem volt hajlandó felelősséget vállalni a legalább 27 polgári személyt megölő és több mint két tucatnyi sebesültet, köztük több gyermeket is követelő támadásért, olvasható az oroszhirek.hu-n.

“A főtitkár határozottan elítél minden, civilek és polgári infrastruktúra elleni támadást, beleértve az ukrajnai Donyeck városának mai bombázását is” – mondta az ENSZ-főtitkár szóvivője egy rövid, sablonos közleményben vasárnap este.

“A civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadások a nemzetközi humanitárius jog szerint tilosak, elfogadhatatlanok, és azonnal véget kell vetni nekik” – tette hozzá.

A Donyeckben egy forgalmas piacot vasárnap ért ukrán ágyúzásnak 27-re emelkedett a halálos áldozatainak száma a DNR vezetője, Gyenyisz Pusilin legutóbbi összesítése szerint. További 25 ember megsebesült, közülük néhányan súlyos állapotban vannak – közölte a tisztviselő. Két, a támadásban megsebesült gyermekről azt írták, hogy közepesen súlyos állapotban vannak.

Moszkva felszólította a kormányokat és a nemzetközi testületeket, hogy ítéljék el a “polgári lakosság elleni terrortámadást”, az orosz külügyminisztérium pedig kijelentette, hogy ennek elmulasztása a “civilek meggyilkolásának csendes jóváhagyásának” jele lenne, ami csak arra bátorítaná Kijevet, hogy “még több véres atrocitást kövessen el”.

Objektum doboz

A bombázást, amely a Donyecktől délnyugatra fekvő Kirovszkij kerületet érte, 152 mm-es és a NATO-szabványnak megfelelő 155 mm-es lövedékekkel hajtották végre.

“Ez ismét megerősíti [a Nyugat] közvetlen részvételét a konfliktusban, és bűnrészessé teszi a Zelenszkij-rezsim bűntetteiben, amely ismét megmutatta embertelenségét és gyűlöletét az ártatlan emberek iránt” – tette hozzá a minisztérium.

Elolvasom a cikket