Hat tipp, hogy a hidegben is öröm legyen a szabadban tartózkodni

Ha szeret kint bóklászni – vagy csak szimplán muszáj kimozdulni – télen is, óhatatlan, hogy egy idő után a több réteg ruha ellenére is fázni kezdünk. Azt azonban, hogy komolyan vacogni kezdjünk, akár meg is betegedjünk, elkerülhetjük az alábbi tippek segítségével.

Öltözzünk rétegesen!

Alulra egy verejtékelvezető, párolgást segítő réteget válasszunk! A középső réteg feladata a hőszigetelés, amelyre a legalkalmasabbak a gyapjúból, libatollból vagy poliészterből készült ruhadarabok. A külső réteget alkotó kabát óvjon a széltől és csapadéktól, de legyen jól szellőző. A sapka rendkívül fontos, ugyanis a testünk a fejünkön át adja le a legtöbb hőt, ami hatással van testünk egészére nézve. A jó cipő, meleg zokni, két réteg nadrág, kesztyű és sál szintén fontos kiegészítők.

Mozogjunk!

A testmozgás megemeli belső testhőmérsékletet, tehát végezzünk fizikai aktivitást. Ha muszáj egy helyben maradnunk, akkor ugráljunk kicsit. Ha a hidegben sportolunk, alaposan melegítsünk be és amint végeztünk, öltözzünk át vagy zuhanyozzunk le, majd utána nyújtsunk a fűtött szobában.

Bújjunk össze!

Nagy hidegben ha fázunk, bújjunk össze, szorosan öleljük át egymást a párunkkal vagy barátunkkal, úgy haladjunk tovább.

Öleljük át magunkat!

Hidegben a vacogás és az összehúzódás teljesen természetes, mivel az összehúzódó, majd elernyedő izmok hőt termelnek. Ha hideg van például a vonaton, és nem tudunk mivel betakarózni, feszítsük meg, majd lazítsuk el izmainkat, hogy felmelegítsük testünket.

Koncentráljunk egy szívmelengető emlékre!

Tudta, hogy egy kellemes emlékre koncentrálva is javulhat a hőérzet? A Southamptoni Egyetemen végzett kutatás során a tudósok arra jutottak, hogy a hőérzet jelentős részben pszichés tényezőkön is múlik.

Készüljünk forró itallal, de a vizet se felejtsük el!

Egy pohár forró tea vagy csoki átmeneti megoldást jelent csupán, mivel az emésztőrendszer hőérzékelésére hat. A belső testhőmérséklet a szobahőmérsékletű folyadékfogyasztás is segít megtartani, ezért fontos a vízivás télen is. Az alkohol viszont kikapcsolja a hőérzékelő receptorokat, ami szélsőséges esetben fagyhalálhoz is vezethet.

Elolvasom a cikket