Indiában a kormányfő nyitott meg egy vitatott, és korábban lerombolt mecset helyére épített hinduszentélyt

MH/MTI
2024. január 22. hétfő. 21:04

A ceremóniával Modi egyúttal hivatalosan is elindította az idén áprilisban és májusban tartandó parlamenti választásokra készülő kampányát is.

Helyszíni beszámolók szerint csaknem 7500-an mentek el az avatásra, az emberek nagy része az épület előtt felállított kivetítőn követte figyelemmel a szertartást.

Az ellenzéki politikusok többsége bejelentette: bojkottálják az avatást, amely szerintük nem szolgálja a szekuláris India érdekeit. A sajtó által hétfőn közzétett üzenetében a kormányfő viszont leszögezte: a templom felépítése valójában az ország egyesítését szolgálja.

Az Ajodhja városában zajló földvita régóta intenzíven megosztja India vallási közösségeit: a mecsetet Bábur mogul uralkodó emelte a XVI. században, ám a hinduk szerint a területen korábban az ezen a helyen született Ráma hindu istenség szentélye állt.

Az indiai legfelsőbb bíróság 2019-ben egyhangúan a hindu közösség mellett foglalt állást az ügyben, s engedélyezte a földterületen a templom megépítését, valamint elrendelte, hogy a muszlim közösséget két hektár földdel kárpótolják.

Miután 1992-ben feldühödött hindu fanatikusok lerombolták a XVI. században épült mecset, országszerte összecsapások bontakoztak ki hinduk és muszlimok között, és körülbelül kétezren haltak meg.

India lakosságának mintegy 80 százaléka hindu, ám az országban így is 200 millió muszlim él.

Elolvasom a cikket