Mi történik a májjal, amikor abbahagyja az alkohol ivását

A máj az emberi test legnagyobb belső szerve. Több száz testi folyamathoz van rá szükség, beleértve a méreganyagok, például az alkohol lebontását is. Mivel ez az első szerv, amely „meglátja” a megivott alkoholt, nem meglepő, hogy ez a szerv a legérzékenyebb az alkohol hatásaira. Azonban más szerveket, köztük az agyat és a szívet is károsíthatja a hosszú távú, erős alkoholfogyasztás.

Májspecialistaként nap mint nap találkozom alkohol okozta májbetegségben szenvedő emberekkel. A betegség spektruma a májban lerakódó zsírtól (zsírmáj) a hegképződésig (cirrózis) terjed, és általában a károsodás nagyon késői szakaszáig nem okoz tüneteket.

Eleinte az alkohol zsírosítja a májat. Ez a zsír gyulladást okoz a májban. Válaszul megpróbálja meggyógyítani magát, hegszövetet hozva létre. Ha ez ellenőrizetlenül folytatódik, az egész máj hegek hálójává válhat, amelyek között kis „jó” májszigeteket találunk – ez a májzsugor.

A májzsugor késői stádiumában, amikor a máj leáll, az emberek sárgává válhatnak (sárgaság), megduzzadhatnak a folyadéktól, álmosak és zavarodottak lehetnek. Ez súlyos és halálos kimenetelű lehet.

A legtöbb embernek, aki rendszeresen többet iszik az ajánlott heti 14 egységnyi alkoholtartalomnál (körülbelül hat korsó normál erősségű sör [4 százalékos alkoholtartalmú sör] vagy körülbelül hat átlagos [175 ml] pohár bor [14 százalékos alkoholtartalmú sör] ), zsírmája lesz. A hosszú távú és erős alkoholfogyasztás növeli a hegesedés és a májzsugor kialakulásának kockázatát.

Szerencsére van jó hír is. A zsírmájban szenvedő embereknél már két-három hét alkoholfogyasztásról való lemondás után a máj meggyógyulhat, és olyan jól néz ki és működik, mint új korában.

A májgyulladásban vagy enyhe hegesedésben szenvedőknél már az alkoholról való leszokást követő hét napon belül észrevehetően csökken a májzsír, a gyulladás és a hegesedés. Az alkoholfogyasztás több hónapos abbahagyása lehetővé teszi, hogy a máj meggyógyuljon és visszatérjen a normális állapotába.

A súlyosabb hegesedéssel vagy májelégtelenséggel küzdő nagyivók esetében az alkoholfogyasztásról való többéves lemondás csökkenti a súlyosbodó májelégtelenség és a halál esélyét. A sokat ivó emberek azonban fizikailag függhetnek az alkoholtól, és a hirtelen abbahagyás alkoholmegvonást okozhat.

Enyhe formájában remegést és izzadást okoz. Ha azonban súlyos, hallucinációkat, rohamokat és akár halált is okozhat. A „cold turkey” soha nem ajánlott az erős ivóknak, akiknek orvosi tanácsot kell kérniük arról, hogyan lehet biztonságosan leszokni az alkoholról.

Az ivásról való leszokás az alvásra, az agyműködésre és a vérnyomásra is pozitív hatással van.

Az alkohol hosszú ideig történő mellőzése csökkenti a rák számos típusának (többek között a máj-, a hasnyálmirigy- és a vastagbélráknak), valamint a szívbetegségek és a stroke kockázatát is.

Az alkohol azonban nem az egyetlen oka az egészségkárosodásnak. A róla való lemondásnak számos egészségügyi előnye van, de nem csodaszer. Az alkoholfogyasztást az egészséges életmód részének kell tekinteni, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgást.

Tehát, hogy válaszoljak a Prométheusz mítosz által feltett kérdésre, a májnak csodálatos képessége van arra, hogy helyreállítsa önmagát, miután megsérült. De nem tud újjá nőni, ha már súlyosan megrongálódott.

Ha abbahagyja az ivást, és csak zsírmája van, akkor gyorsan visszaállhat a normális állapotba. Ha már kezdetben is heges volt a mája (cirrózis), az alkohol abbahagyása lehetővé tesz némi gyógyulást és jobb működést, de nem tudja visszafordítani a már bekövetkezett összes kárt.

Ha vigyázni szeretne a májára, igyon mértékkel, és hetente két-három alkoholmentes napot tartson. Így nem kell a máj mágikus öngyógyító erejére hagyatkoznia, hogy egészséges maradjon.

Elolvasom a cikket