Miért zsugorodunk, ahogy öregszünk?

Ennek a fokozatos pusztulásnak sokféle oka van, a legnyilvánvalóbb talán a gerinc görbületének növekedése. Az életkorral összefüggő görnyedtséget kyphosisnak nevezik, és az évek során izomrostjaink fogyatkozásával jelentkezik. Ennek következtében a gerincet körülvevő izmok gyengülnek, és elkezdjük elveszíteni a küzdelmet a gravitációval szemben, végül pedig képtelenek leszünk egyenesen állni.

Szerencsére azonban a kyphosis nem elkerülhetetlen végzet, és aktív életmóddal és rendszeres testmozgással elkerülhető. Ideális esetben erre mindannyiunknak egész életünk során törekednünk kellene, és sokkal könnyebb elkerülni a kyphosist azáltal, hogy aktívak maradunk az életkorunk során, mint visszafordítani azt azáltal, hogy idősebb korunkban elkezdjük a testmozgást.

És bár a görnyedés nem azonos a zsugorodással, más, az életkorral kapcsolatos folyamatok miatt szó szerint kisebbek leszünk. Ennek a rövidülésnek az egyik legjelentősebb mozgatórugója a csontsűrűség csökkenése, amelyet feltehetően az ösztrogén és a tesztoszteron csökkenése vált ki, ahogy öregszünk.

A D-vitamin hiánya és a vese kalciumfelszívódásának csökkenése idősebb korban súlyosbíthatja ezt a folyamatot, ami néha csontritkulás néven ismert csontbetegséghez vezet. Ahogy a csontok gyengébbé és porózusabbá válnak, a gerincünket alkotó csigolyák a saját súlyunk alatt összenyomódhatnak, és kompressziós törésként ismert törések keletkezhetnek.

Meglepő módon a legtöbb kompressziós törés fájdalommentes, ezért hajlamosak vagyunk nem észrevenni, ahogy a gerincünk idővel egyre tömörebbé válik. Ahogy azonban ezek a törések felhalmozódnak, és egyre több csigolyánk nyomódik össze, az a felső polc egyre nehezebben elérhetővé válik.

Ezt a hatást gyakran súlyosbítja a gerinclemezek degenerációja, amelyek a csigolyáink között helyezkednek el, és lengéscsillapítóként működnek. A 30-as éveinktől kezdve ezek a porckorongok elkezdhetnek kiszáradni, és egyre kevésbé lesznek szilárdak, mivel veszítenek a vízből.

Mivel a gerincoszlopunkban 23 porckorong található, elég, ha ezek közül néhány milliméterrel csökken a magasságuk, és máris észrevesszük, hogy zsugorodunk.

Sajnos a nyújtással valószínűleg nem leszünk magasabbak, bár az egészséges életmóddal megelőzhető a túlzott zsugorodás. A D-vitaminban és kalciumban gazdag étrend például segíthet a csontok fiatalon tartásában és a kompressziós törések kockázatának minimalizálásában, míg a rendszeres testmozgás szintén erősen tartja a csontokat, és csökkenti a csontritkulás kialakulásának lehetőségét.

Elolvasom a cikket