Kevés gomba képes megfertőzni az embert, de az egyikük terjedőben van

A völgylázat a Coccidioides belégzése okozza, amely Kalifornia és az USA délnyugati részein honos, ahol a talajban és a szennyeződésben nő. Könnyen belélegezhető, ha rossz helyen sétálsz, mivel mikroszkopikus spórái kilövődnek a levegőbe, de sok ember számára a későbbi völgyláz, néha kokcidiumnak nevezett láz tünetei enyhék lesznek.

A völgyláz azonban nem mindig enyhe, és egyes fertőzötteknél súlyos betegséggé alakulhat.

„A völgylázat elkapó emberek körülbelül 5-10 százalékánál súlyos vagy hosszú távú problémák alakulnak ki a tüdőben” – magyarázta a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ. „Az emberek még kisebb százalékánál (körülbelül 1 százalékánál) a fertőzés a tüdőből átterjed a test más részeire, például a központi idegrendszerre (agy és gerincvelő), a bőrre vagy a csontokra és az ízületekre.”

A völgyláz végzetes lehet, különösen az agyhártyagyulladáshoz vezető esetekben, és még azokban az esetekben is, amikor az emberek felépülnek, élethosszig tartó gombaellenes kezelésre szorulhatnak. Bár a súlyos esetek jelenleg ritkák, a számok azt mutatják, hogy több ilyen esetre lehet számítani, ha a Coccidioides egyre jobban elterjed a környezetben.

Sajnos, az utóbbi években pontosan ezt tapasztaljuk.

„Bár a Coccidioides fajokat klasszikusan az Egyesült Államok délnyugati részén endemikusnak ismerték el, izolátumokat találtak már messze ezen a területen kívül is, és a közelmúltban végzett vizsgálatok egy növekvő endémiás zónát mutattak ki” – írta Z Parker és munkatársai, 2022.

„Az ökológiai és járványkitörési adatok alátámasztják azt a következtetést, hogy ezek a megállapítások egy növekvő endémiás területből erednek, amely a becslések szerint egészen Texasig keletre és Washington államig északra terjed. A vizsgálatok az éghajlatváltozásra mutatnak rá, mint a kiváltó okra, elsősorban a regionális klímaváltozások és a nagy porviharok révén.”

A tendencia azt jelenti, hogy a völgylázzal a korábban gondoltnál szélesebb körben kell foglalkozni az Egyesült Államokban, mivel a gyors diagnózis és kezelés létfontosságú a súlyos betegségnek kitett emberek számára. A szerzők szerint a jelenlegi éghajlati modell-előrejelzések alátámasztják a Coccidioides-fertőzések várható növekedését, ami azt mutatja, hogy a The Last Of Us című filmnek van némi alapja, amikor a gombák fenyegetéséről van szó a felmelegedő bolygón.

Elolvasom a cikket