Ön tudja miért viszketünk a gyapjútól?

A kötött gyapjúpulóver lehet az egyik legmelegebb ruhadarab, amit a hűvösre forduló hőmérsékleten fel lehet kapni, de ez a szigetelőanyag gyakran egyenesen viszkethet viselése közben.

Mi az tehát, ami a gyapjúban ellenőrizetlenül viszketést vált ki belőlünk?

Az egyik fő ok, amiért egy egyébként kényelmes ruhadarab a kényelmesből elviselhetetlenné válhat, az a gyapjúszálak vastagsága.

„Minél vastagabb a szál, annál viszketőbb lesz a gyapjú” – mondta Ingun Grimstad Klepp etnológus, a norvégiai Oslo Metropolitan Egyetem ruházati és fenntarthatósági professzora a Live Science-nek. „Ez az egyik tényező. A másik a fonal készítéséhez használt szálak puhasága”.

Más szóval, egy vastagabb, ember által szőtt szál viszketéshez és irritációhoz vezethet a bőrön, míg a vékonyabb, puhább szálak, például a merinógyapjú és a pehelyszerű alpaka gyapjú segíthetnek „elűzni a viszketést”.

Bár könnyű azt feltételezni, hogy minden gyapjú egyetlen forrásból – juhból – származik, a „gyapjú” szó valójában a nyírt állati szálakra vonatkozik, amelyeket fonalba szőnek, hogy ruházatot készítsenek belőlük. Így a kecskék, alpakák, tevék és nyulak is adhatnak gyapjút – olvasható a Science Norway online tudományos hírmagazinban. A gyapjút alkotó aljszőrzet, amely puha, vékony, göndör és rugalmas, soha nem áll le a növekedéssel, ezért ezeket a gyapjas állatokat rendszeresen meg kell nyírni.

A viszketés másik, kevésbé gyakori oka a lanolin jelenléte, amely egy viaszos anyag, amelyet a gyapjúhordozó állatok faggyúmirigyei választanak ki. A gyapjúviasznak vagy gyapjúzsírnak is nevezett lanolin kiválóan alkalmas a száraz, kicserepesedett bőr helyreállítására, de egyes embereknél allergiás reakciót is kiválthat – írja a Healthline.

Elolvasom a cikket