Történelmi kirakós – 2. századi páncélzatot állítottak helyre

A Skóciai Nemzeti Múzeum szakemberei rekonstruáltak egy 1800 éves római kori páncélzatot, amely több mint 100 darabra tört. Az elkészült mű egy hamarosan nyíló kiállítás része lesz.

A múzeum restaurátorai több héten keresztül rakták össze aprólékosan, az általuk „ókori kirakós játéknak” nevezett darabot. A második századi rézpáncél több tucat darabra tört, és 1906-ban fedezték fel szétszórva Trimontiumban, egy Edinburgh-tól délkeletre fekvő egykori római erőd területén – olvasható az intézmény közleményében.

A töredékek azóta a múzeum gyűjteményében vannak, a felső rész az elmúlt 25 évben volt kiállítva. (Az alsó rész a Trimontiumi Múzeummal együtt kölcsönben volt).

„Ez egy hihetetlenül ritka tárgy, és nagyszerű, hogy ez a kiállítás lehetőséget adott arra, hogy újraépítsük” – mondta a közleményben Fraser Hunter, a múzeum őskori és római kori régészetének vezető kurátora. „Az átalakulás lenyűgöző.”

A kutatók kezdetben úgy gondolták, hogy a lelet egy lovasok által használt combvédő része. Ahogy azonban a restaurátorok megoldották a nehéz rejtvényt, rájöttek, hogy valójában egy karszalagról van szó, amelyet a gladiátorok által viselt hasonló felszerelés ihletett. A darab a válltól a kézfejig nyúlt volna, és védte volna viselőjét a csatában.

„A rugalmas karvédő a római gladiátorok ikonikus felszerelése, ezért szokatlan, hogy a római katonák kardkarjának védelmeként is láthatjuk” – mondta Richard Abdy, a British Museum római és vaskori érmék kurátora a közleményben.

A lelet február 1-től június 23-ig lesz látható a British Museumban a „Legion: Élet a római hadseregben” című kiállításon.

„Most, hogy rekonstruálták, el lehet képzelni a légióst, aki egykor viselte” – mondta Hunter. „Egyszerre volt védelem és státuszszimbólum – a sárgaréz drága volt, és aranyként csillogott volna a kardkarján. Élénk kapcsolatot kínál ezzel a fontos időszakkal, amikor Skócia a Római Birodalom északi határán feküdt.”

Elolvasom a cikket