A rák és a hajfestés közötti kapcsolatot vizsgálták

A tudósok évtizedek óta vizsgálják a hajfesték és a rák közötti összefüggést. És bár egyes kutatások összefüggésre utalnak, az eredmények vegyesek, így nehéz bolondbiztos ajánlásokat adni, mondta Alexandra White, a Nemzeti Környezetegészségügyi Tudományos Intézet epidemiológusa.

Ennek ellenére a kutatások alaposabb vizsgálata segíthet abban, hogy megalapozott döntést hozzon arról, mi a legjobb önnek és a hajstílusának.

A hajfestékkel kapcsolatos kutatások nagy része a hugyhólyagrákkal való lehetséges kapcsolatra összpontosított – különösen a fodrászok körében, akik az 1980-as évek előtt gyártott tartós festékeket használtak a munkahelyükön – mondta dr. David J. Goldberg, New York-i kutató és bőrgyógyász. Minél hosszabb ideig dolgoztak a fodrászok, és minél hosszabb ideig voltak kitéve a bőrükön vagy a tüdőjükön keresztül, annál nagyobb valószínűséggel alakult ki náluk hugyhólyagrák.

Más tanulmányok azonban nem bizonyították ezt a megnövekedett kockázatot, aminek az lehet az oka, hogy a gyártók az 1970-es évek után kezdtek kevésbé mérgező készítményeket gyártani.

Úgy tűnik azonban, hogy a mellrák összefüggésbe hozható a tartós hajfestékekkel, mondta dr. White. Egy 2019-es, több mint 46 000 nő bevonásával készült tanulmányban dr. White és munkatársai azt találták, hogy azoknál, akik gyakran (öt-nyolc hetente) használtak tartós hajfestéket, kilenc százalékkal magasabb volt a mellrák kockázata, mint azoknál, akik nem használtak hajfestéket.

Dr. Goldberg szerint a tanulmányok eredményei azért lehetnek vegyesek, mert a hajfestékekben használt kémiai kombinációk termékenként jelentősen eltérhetnek, és az évek során fejlődtek. Emiatt nem lehet általánosítani az összes hajfestékre vonatkozóan.

Dr. White szerint a gyógyszerekkel ellentétben a hajfestékeket nem szabályozzák szigorúan. A gyártóknak nem kell bizonyítaniuk, hogy termékeik biztonságosak az értékesítés előtt, és mivel a formulák gyakran védettek, nehéz lehet tudni, hogy mi van bennük.

Egy megállapítás azonban meglehetősen következetes. Az ideiglenes és félig tartós hajfestékek, amelyek idővel kimosódnak, biztonságosabbnak tűnnek, mint a tartós festékek, amelyek tartós kémiai változásokat okoznak a hajszálakban.

Dr. White szerint kihívás tudni, hogy mely konkrét vegyi anyagok növelik a rákkockázatot. A kutatások azonban arra utalnak, hogy a tartós hajfestékekben található aromás aminok és fenolok rákkeltő hatásúak.

A szakember azt tanácsolja, hogy kerüljék a tartós hajfestéket a terhesség alatt. Nem biztos, hogy a hajfestékben található rákkeltő vegyi anyagok hosszú távon növelhetik a fejlődő magzat rákkockázatát, de bizonyíték van arra, hogy a vegyi anyagok növelhetik a fejlődési problémák esélyét. Ezért a terhes nők számára az a legjobb, ha kerülik a hajfesték használatát „legalább az első trimeszterben” – mondta d. Goldberg.

Kiemelte, fontos az utasítások pontos követése. Otthoni festés esetén viseljen védőkesztyűt, jól szellőző helyiségben vigye fel a festéket, ne hagyja a fején tovább, mint ahogy az utasításban szerepel, és alaposan öblítse le a fejbőrét, amikor végzett. Ez segít minimalizálni a vegyi anyagok felszívódását, és csökkenti a bőrirritáció kockázatát.

Próbáljon ki kíméletesebb összetevőket tartalmazó festékeket. A tartós hajfestékekkel ellentétben a félig tartós és az ideiglenes hajfestékek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek kevésbé durvák, és nem hatolnak be a hajszálakba. Még biztonságosabbak a növényi alapú festékek, például a henna, mondta dr. Goldberg. Bár ezek a festékek nem olyan tartósak, mint a tartós festékek, úgy tűnik, hogy nem állnak kapcsolatban a rákos megbetegedésekkel, és a kémiai festékeknél kisebb valószínűséggel irritálják a bőrt.

Elolvasom a cikket