Egyre fiatalabbak a stroke-os betegek

Minden negyedik malajziai 2040-re stroke-ot fog elszenvedni, ha nem tesznek megelőző intézkedéseket – derül ki a Global Burden of Disease Stroke Statistics Worldwide Survey 2016-os felméréséből.

Riasztó, hogy a stroke-os betegek egyre fiatalabbak, és ma már minden negyedik eset 50 év alattiaknál fordul elő.

A fiatalabbak körében tapasztalható növekvő incidensek aránya aggasztó tendencia – mondja dr. Wong Sing Keat, a Sri Kota Specialist Medical Centre neurológus szakorvosa és orvosa.

A stroke általában az idősebb emberekhez kötődik, de ez már nem így van. Malajziában a fiatalok körében a leggyakoribb kockázati tényezők közé tartozik a mozgásszegény életmód és a fizikai aktivitás hiánya.

Sok fiatal emellett elhízott, és a magas vérnyomás is emelkedik. A 2019-es Nemzeti Egészségügyi és Morbiditási Felmérés (NHMS2019) szerint minden második malajziai felnőtt túlsúlyos vagy elhízott, és 10-ből háromnak magas a vérnyomása.

„A magas sótartalmú, telített zsírokban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend hozzájárul a magas vérnyomáshoz és a diszlipidémiához (magas koleszterinszint), ami növeli a stroke kockázatát” – mondja Dr. Wong.

Hozzáteszi, hogy a fiatalok dohányzását is meg kell vizsgálni.

A Stroke Világszervezet szerint az a személy, aki naponta 20 szál cigarettát szív el, hatszor nagyobb eséllyel kap stroke-ot, mint egy nemdohányzó.

A túlzott alkoholfogyasztás szintén évente több mint egymillió szélütéses esethez kapcsolódik világszerte. Az NHMS2019 szerint a malajziaiak 11,8 százaléka fogyaszt alkoholt, és minden második ember alkoholizál.

Egyeseknél genetikai hajlamot mutathat a stroke vagy annak kockázati tényezői. Dr. Wong szerint a kutatások azt mutatják, hogy ha valakinek van olyan elsőfokú rokona, akinek stroke-ja volt, az akár 30 százalékkal is növelheti a saját kockázatát.

Ugyanakkor a stroke családi előzményei nem jelentik azt, hogy az egyénnél meg is fog történni. A családi kórtörténet ismerete azonban értékes lehet a korai felismerés és megelőzés szempontjából.

„Azt tanácsolnám azoknak, akiknek a családjában előfordult már stroke, hogy legyenek éberebbek az egészségesebb életmódra, a kockázati tényezők kezelésére és a rendszeres szűrővizsgálatok igénybevételére.”

A stroke utáni felépülés és rehabilitáció lehetősége egyénenként változó, és számos tényező befolyásolja, beleértve a stroke súlyosságát, az agy érintett területét, az orvosi beavatkozás időszerűségét, valamint az egyén általános egészségi állapotát és a rehabilitáció iránti elkötelezettségét.

„A stroke utáni felépülés összetett és folyamatos folyamat, de a stroke rehabilitáció és terápia terén elért előrelépések ígéretesek a betegek eredményeinek javítására, beleértve a vérrögoldó gyógyszerek, a mechanikus trombektómia, a neuroprotektív kezelések és a korai diagnózist és kezelést segítő innovatív képalkotó eljárások terén elért eredményeket.”

Ha egy betegnél a nagy erek elzáródása miatt alakul ki stroke, az orvosok mechanikus trombektómiát (vérrögeltávolítást) végezhetnek, ami több mint 50 százalékkal növeli a jó kimenetel esélyét.

Dr. Wong szerint minden 100 kezelt betegből 38-nak lesz kevésbé súlyos fogyatékossági kimenetele, és további 20-an elérik a funkcionális függetlenséget.

A legjobb esély a gyógyulásra a stroke-ot követő első három hónapban van. Ebben a szakaszban a rendszeres fizioterápia és rehabilitáció kulcsfontosságú.

A stroke megelőzéséhez érdemes megfogadni pár tanácsot. A főként növényi alapú, kis mennyiségű húst és halat tartalmazó étrendre való áttérés, mint például a „mediterrán étrend”, segíthet az egészség megőrzésében. Számos bizonyíték támasztja alá a szív- és érrendszeri egészségre és a stroke megelőzésére gyakorolt előnyeit.

Mozogjon hetente legalább háromszor legalább 30 percig minden alkalommal. A kutatások szerint már heti ötszöri 30 perces testmozgás 25 százalékkal csökkentheti a stroke kockázatát.

Elolvasom a cikket