Elárulták a titkot, hogyan sikerült az Apple-nek meghódítania az egész világot

A Mac bevezette azt a módot, ahogyan minden számítógép működik, és a gép gépelt parancsokkal való irányításától való elszakadás egy olyan korszakba vezetett minket, amely kiterjedt a mobil interakciókra is. Egyúttal a dizájnra való összpontosítást is meghirdette, amely átalakította az eszközeinket.

Példaként hozza fel a cikk írója, hogy az Apple szerint a Macbook Air a világ legkelendőbb számítógép-modellje. Egy 2019-es felmérés szerint az egyetemisták több mint kétharmada a Mac számítógépet részesíti előnyben.

Az Apple pedig fáradhatatlanul fejleszti a terméket, legyen szó akár az iMac egyre vékonyabb profiljáról vagy a Macbook Pro 22 órás akkumulátor-üzemidejéről.

Továbbá a 2007-ben bemutatott iPhone gyorsan sikeres eszközzé vált, és uralta az Apple eredményeit. Az iPhone azonban nem váltotta fel a Macintosh-t, hanem a Mac-et még erősebbé tette.

Eleinte a hatás abban volt látható, ahogy a mobilos interakciók szellemiségét átültették a Macre, az érintőképernyő gesztusait lefordították az érintőpadra, és még azt is lehetővé tették, hogy a mobil és asztali alkalmazások kölcsönhatásba lépjenek egymással. „A célunk az, hogy ezek a termékek igazán jól működjenek együtt, hogy megteremtsük ezt az összhangot” – mondja Alan Dye, az Apple interfész tervezésért felelős alelnöke.

„Ha egy teljesen kezdőnek megmutatjuk a Mac-et” – mondja Chris Espinosa, a Mac-csapat huszonkét éves kiadványokért felelős vezetője – „azt feltételezi, hogy minden számítógép így működik. Ez a legnagyobb eredményünk. Majdnem minden valaha készült számítógépet teljesen abszurddá tettünk.”

Ez a kreatív kiterjesztés a Macintosh titka: nemcsak úgy tervezték, hogy könnyen megtanulható legyen azok számára is, akik visszariadnak a számítógépes munka gondolatától, hanem eléggé zseniális ahhoz, hogy a tervezőit is elkápráztassa.

Elolvasom a cikket