Ezrek demonstrálnak a Maduro elleni „puccskísérletek” ellen

MH/MTI
2024. január 24. szerda. 7:41

„Mostantól kezdve az emberek az utcán lesznek, megvédjük hazánkat, és elnökünket, Nicolás Madurót. Megvédjük a békét és népünk biztonságát” – jelentette ki Carmen Meléndez, Caracas polgármestere.

Az elnök melletti szimpátiatüntetést a Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) felhívására szervezték.

A venezuelai főügyészség hétfőn jelentette be, hogy tavaly öt, Maduro meggyilkolására irányuló összeesküvést leplezett le, a hatóságok pedig 32 embert – civileket és katonákat – hazaárulás gyanújával letartóztattak.

Kedd este az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a letartóztatások miatt, melyek Washington szerint elsősorban a demokratikus ellenzék és a civil szféra tagjait érintik, valamint újságírókat, illetve volt katonákat. Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közleményben elítélte a politikai indíttatású zaklatásokat, melyekkel szerinte a caracasi kormány az ellenzéket akarja megfélemlíteni, s lehetséges következményekre figyelmeztetett.

María Corina Machado ellenzéki vezető – a 2024-es elnökválasztás egyik jelöltje – korábban már tett említést megfélemlítési kísérletekről, példaként a pártja, a Vente Venezuela irodaépületeinek összegraffitizését említette.

A kormány és az ellenzék közötti megállapodás értelmében az elnökválasztást az év második felében kell megrendezni. Machadót a bíróság 15 évre eltiltotta az indulástól korrupciós vádak miatt, valamint árulásban is bűnösnek találta, ugyanis az ellenzéki vezető a testület szerint védelmébe vette a Caracas elleni amerikai szankciókat. Machado fellebbezett és decemberben azt közölte, nincs tudomása arról, hogy ne indulhatna a választáson.

Washington Machado indulását a szankciók feloldásának egyik feltételeként jelölte meg.

Elolvasom a cikket