Oroszország szerint az ukrán hadsereg lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító repülőgépet

MH/MTI
2024. január 24. szerda. 17:12

Konasenkov szerint szerda délelőtt, közép-európai idő szerint 9 óra 15 perckor „a kijevi ukrán rezsim terrorcselekményt követett el” azzal, hogy lelőtt egy orosz katonai szállító repülőgépet, amely a Cskalovszkij–Belgorod útvonalon ukrán katonákat szállított fogolycserére. A repülőgépet – mint mondta – az ukrán fegyveres erők a Harkivi területen lévő Lipci településről légvédelmi rakétarendszerrel lőtték le, az orosz radarberendezések két ukrán rakéta kilövését figyelték meg.

Az Il–76-os repülőgép fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 kicserélésre szánt ukrán hadifogoly és három kísérő orosz katona tartózkodott. A repülőgép személyzete és valamennyi utasa életét vesztette.

„Az ukrán vezetés jól tudta, hogy a bevett gyakorlatnak megfelelően a fogolycserére szánt ukrán katonákat ma katonai szállító repülőgépekkel viszik a belgorodi repülőtérre. Egy korábbi megállapodás szerint ez az esemény délután történt volna meg az orosz–ukrán határon lévő Kolotyilovka ellenőrző pontnál” – mondta a tábornok.

„A kijevi náci rezsim mégis rászánta magát a lépésre, hogy Oroszországot az ukrán katonák megsemmisítésével vádolja. Az ukrán vezetés e terrorcselekmény elkövetésével megmutatta valódi arcát, semmibe vette saját polgárai életét” – tette hozzá a szóvivő.

Elolvasom a cikket