Pontosan mik azok a furcsa minták, amiket akkor lát, ha becsukja a szemét

Egyes esetben a látászavarok egészségügyi problémát jelezhetnek, ha tartós zavarokat tapasztal, érdemes orvoshoz fordulnia.

A legtöbb ember csukott szemmel azonban csak ártalmatlan vizuális hallucinációkat tapasztal, amelyek a szeme normális működésének eredménye. Ezeket „foszféneknek” nevezik, amelyek olyan fényérzések, amelyeket az emberek akkor tapasztalnak meg, amikor nincs fény, amely kiváltaná őket.

„A szemünk nem kapcsol ki a sötétben, hanem nagyon gyenge belső jeleket hoz létre, amelyek fényt utánoznak. Ezeket a jeleket folyamatosan adják a szemed hátulsó sejtjei” – mondta Katrina Schmid, a School of the School docense.

Optometria és látástudomány a Queenslandi Műszaki Egyetemen, a The Conversation egyik cikkében elmagyarázta mi is történik. „Az általunk látott örvények és hullámok az e sejtek aktivitásának változásaiból származnak. Lehet, hogy a foltok elszíneződtek, mert a szemben a színt észlelő sejtek is ezt a tevékenységet mutatják. Ezeket a jeleket az agyba továbbítják, és az agy értelmezi ezt a véletlenszerűséget. Az agy nem tudja, hogy nem valódi fény hozta létre az észlelteket, ezért azt gondolja, hogy színes fényeket és mintákat lát, amelyek nincsenek ott. Ez egyfajta illúzió!”

Bár egészséges egyéneknél is előfordul, a retina problémáinak jelei is lehetnek ezek. Ilyen probléma lehet például a retina leválása, neurológiai állapotok, vagy egyszerűen csak túlzottan dörzsölte a szemeit.

Foszféneket okozhat, ha (véletlenül, szándékosan ne tegye) enyhe nyomást gyakorol a szemgolyójára. „Ha a látottak megváltoztak, és a fényminták sokkal észrevehetőbbé válnak, vagy hosszabb ideig megmaradnak” – tette hozzá Schmid, „az problémát jelezhet”.

Elolvasom a cikket