Tapasztalja meg a színeket, ahogy az állatok látják őket + VIDEÓ

Az állati látás szó szerint széles spektrumon mozog, az ultraibolya spektrumot látóktól a világot szürkeárnyalatos színekben látóig.

Mivel minden állat másképp érzékeli a színeket, az ökológusok és zoológusok számára óriási érték, hogy ugyanúgy láthatják a világot, mint a vizsgált alanyuk. Most egy új kamera- és szoftvertechnológia segít nekik ebben, és az eredmények meglepően szépek.

Az új kamerarendszer lehetővé teszi, hogy olyan videókat készítsenek, amelyek pontosan visszaadják azt, amit az állatok élőhelyükön látnának. Az állatok által látott színek spektrofotometriás módszerrel történő újraalkotására irányuló korábbi kísérletek időigényesek voltak, és nem tudták mozgóképeket rögzíteni. Ez az új kamerarendszer négy színspektrumú videó egyidejű rögzítésére képes: UV, piros, kék és zöld.

A felvételt követően az adatokat a csapat által „érzékelési egységeknek” nevezett dologgá dolgozzák fel, pontos videót készítve arról, hogy az állatok hogyan érzékelik a színeket. Ehhez szükség van az egyes állatok szemében jelenlévő fotoreceptorokról meglévő tudásunkra.

Objektum doboz

„Régóta lenyűgöz minket az, hogy az állatok hogyan látják a világot. Az érzékszervi ökológia modern technikái lehetővé teszik számunkra, hogy következtessünk, hogyan jelenhetnek meg a statikus jelenetek egy állat számára; az állatok azonban gyakran fontos döntéseket hoznak a mozgó célpontok kapcsán (pl. élelmiszerek észlelése, potenciális társ kiértékelése stb.). Itt olyan hardver- és szoftvereszközöket mutatunk be az ökológusok és filmesek számára, amelyek mozgás közben is rögzíthetik és megjeleníthetik az állatok által érzékelt színeket” – nyilatkozta Daniel Hanley.

Objektum doboz

A régi spektrofotometriás módszerrel összehasonlítva ez az új kamerarendszer több mint 92 százalékos pontossággal képes előre jelezni az észlelt színeket. A csapat elismeri rendszerük bizonyos korlátait, például a kézi élességállítás szükségességét és a gyorsan mozgó objektumok fókuszban tartásának kihívásait. A szoftver nyílt forráskódú, így mások is építhetnek erre a technológiára, és felhasználhatják saját kutatásaik során.

Elolvasom a cikket