Új szintre emelkedik a pénzügyi ismeretek oktatása a METUN

Nagy Áron
2024. január 24. szerda. 18:39

Kocziszky György a megállapodás aláírása előtt arról beszélt, hogy az emberiség „szakkönyvtárának” ugyan meghatározó részét – folyókilométerek ezreit – teszik ki a pénzelmélettel foglalkozó könyvek, de időről időre mégis rájövünk, hogy a pénz „lélektanát”, a pénzrendszer valós működését általában nem ismerjük.

Márpedig, mint mondta, a tudás erőforrás, a pénz ismerete pedig az egyik legfontosabb tudás. A METU rektora szerint éppen ezért nagyon fontos, hogy az MNB támogatja a pénzügyi ismeretek oktatását az alapfokú iskoláktól a felsőoktatási intézményekig.

„A két háború között valamennyi reál középiskolában oktattak háztartási gazdaságtant, ami semmi másról nem szólt, mint annak az alapelvnek a gyakorlati alkalmazásáról, amely úgy szól: addig nyújtózkodj, amig a takaród ér” – idézte fel Kocziszky György, hangsúlyozva: ez az a szabály, amit gyakran el szoktunk felejteni, és ami az oktatásban sem kap mindig kellő figyelmet.

„Az MNB EduLabbal kötött együttműködés keretében – mutatott rá – a Metropolitan Egyetem hallgatói viszont mostantól mélyebben is megismerkedhetnek vele.”

„A pénzügyi ismeretek oktatását nem lehet elég korán kezdeni” – vette át a szót Hergár Eszter. Az az MNB-EduLab Nonprofit Kft. ügyvezetője jelezte, hogy bizonyos kérdésekkel akár már óvodáskorban érdemes megismerkedni játékos formában.

Az általános iskola harmadik osztályától felfelé a különböző tantárgyakba beépítve már megjeleníthető a pénzügyi oktatás, amelyhez az MNB képzésekkel foglalkozó társasága szakkönyveket, valamint a Pénzmúzeumban különböző eszközöket és programokat biztosít.

Hergár Eszter hangsúlyozta: kiemelt fontosságot tulajdonítanak annak, hogy minden felsőoktatási intézménnyel legyen együttműködésük, és e tekintetben külön öröm, hogy ezúttal az ország legnagyobb magánegyetemével írthatnak alá egy megállapodást.

„Nem csak száraz tananyagot, ismeretanyagot akarunk átadni: gyakorlatias példákat adunk a hallgatóknak. Olyan példákkal, amiket aztán a mindennapi életben is alkalmazni tudnak” – mutatott rá.

Az aláírás után Kocziszky György és Hergár Eszter a Magyar Hírlap kérdésére elmondta: mivel nem új tantárgyak bevezetéséről, hanem oktatási anyagok biztosításáról, közös programokról és új megközelítési módok megismertetéséről van szó, így az együttműködésből már ebben a szemeszterben profitálhatnak a hallgatók. Akik például megtanulhatják, hogyan készítsenek saját maguk és leendő vállalkozásuk számára biztos alapokon nyugvó, fenntartható költségvetést.

Elolvasom a cikket