A Sárgarépa-fiú, aki meghódította a teniszvilágot

A Dél-Tirolban született Jannik Sinner a régió hagyományaihoz igazodva síelni kezdett, s tehetségét nyolc évesen korosztályos bajnoki ezüstéremmel igazolta. Mégis tizenhárom évesen úgy döntött, hogy a teniszt választja, s családját elhagyva az olasz Riviérára költözött, hogy Riccardo Piatti olasz edzőnél tudjon edzeni.

„Tizennégy éves koromban elmentem otthonról. Szóval elég gyorsan fel kellett nőnöm, próbáltam magam főzni, mosni. Talán ez volt a leggyorsabb módja a felnőtté válásnak” – nyilatkozta Sinner, aki 16 évesen kezdett profi versenyeken játszani, és azon kevés játékosok egyike lett, aki 17 évesen több ATP Challenger Tour-címet nyert.

A Sinner nevű üstökös gyorsan száguldott egyre feljebb, 2019-ben betört a világranglista top 100-ba, 2021-ben pedig már első tíz játékosa közé. Azóta tíz ATP-bajnoki címet nyert, bejutott Wimbledonban az elődöntőbe, és megnyerte első Grand Slam-tornáját Melbourne-ben.

„Szinte hihetetlen, milyen gyorsan zajlik az életem. Itt ülve ezzel a trófeával, rá kell jönnöm, hogy ez megtörtént” – nyilatkozta a győzelme után a bajnok, akit a döntő alatt az olasz szurkolók hangos csoportja sárgarépajelmezben biztatott. A Carota Boy becenevet nemcsak vörös hajáról kapta, hanem azért is mert egy 2019-es bécsi meccs szünetében megevett egy sárgarépát.

A döntő előtt Sinner azzal viccelődött, hogy rajongói csoportja még nála is híresebb lett, de ez természetesen nem így van, miután ő lett a második játékos az Open-érában, aki két szett hátrányból győzött az orosz orosz Danyiil Medvegyev ellen az Australian Open döntőjében. Korábban egyetlen olasz férfi nyert Grand Slam-bajnokságot az Open-érában: Adriano Panatta 1976-ban a Roland Garroson.

Sinner az olaszországi tenisz új korszakát képviseli, aki már novemberben történelmet írt hazájában, amikor 47 év óta első Davis-kupa-bajnoki címhez segítette csapatát azzal, hogy legyőzte Djokovicsot a férfi csapatverseny döntőjében. Kirobbanó formáját jelzi, hogy a vasárnapi döntő előtt mindössze egy szettet bukott el az elődöntőben a világelső és a tízszeres bajnok Djokovics ellen. Játékát Roger Federeréhez hasonlítják higgadt, udvarias viselkedése és az egész pályára kiterjedő mozgása miatt. Maga Federer is dicsérte: „Amit szeretek benne, az az, hogy majdnem ugyanolyan gyorsasággal üt tenyeressel és fonákkal.”

A korábbi világelső junior- és teniszedző, Claudio Pistolesi dicsérte Sinner jó oldalmozgását, amelyet részben síző múltjának köszönhet. A legnagyobb ereje a kétkezes fonákja, amelyet nagyobb pörgetéssel üt meg, mint bármely más játékos az élmezőnyben.

Elolvasom a cikket