Amerikai hadihajót támadtak a húszi lázadók

MH/MTI
2024. január 29. hétfő. 14:28

Jahíja Szárea, az Irán által támogatott jemeni síita lázadók szóvivője közölte, hogy a támadás célpontja a Lewis B. Puller nevű, korábban az Arab-tengeren állomásozó mozgó tengeri támaszpont volt, bizonyítékkal azonban nem szolgált arra, hogy a rakéta célt ért volna. Hozzátette: a lázadók továbbra is támadni fogják az Izraelt támogató, illetve az amerikai vagy brit hajókat, amíg a zsidó állam nem állítja le hadműveletét a palesztin lakosságú Gázai övezetben.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztségviselő az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy nem érkezett jelentés az amerikai haditengerészet különleges egységének (Navy SEAL) tengeri bázisaként szolgáló hajó elleni rakétatámadásról.

A lázadók pénteken azt közölték, hogy a tengeri haderejük műveletet hajtott végre az Ádeni-öbölben a Marlin Luanda brit olajszállító hajó ellen, és a támadás következtében a hajón tűz ütött ki.

Az Irán által támogatott, Jemen legsűrűbben lakott területét ellenőrzésük alatt tartó húszi lázadók a Gázai övezeti izraeli hadművelet miatti tiltakozásul november 19. óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi vagy hadihajók ellen.

A vörös-tengeri támadásokra reagálva a brit és az amerikai légierő az elmúlt hetekben több összehangolt támadást intézett a húszik jemeni katonai létesítményei ellen.

Elolvasom a cikket