Az ATV szégyenletes szekere

Milyen furcsa. Ha a napi politikai beszédben nincs éppen egy olyan ellenzéki párt, amely az Európai Unió oldalára áll, és szidja Orbán Viktort, akkor jön az ATV és készségesen segít. Rónai Egon például Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel beszélgetett, akit éppen Gyurcsány puccsolt meg, miközben Medgyessy előtte sportminisztereként vette be kormányába a Böszmét. De tudjuk jól, a hála nem politikai kategória. Medgyessy visszafogottan beszélt napjaink brüsszeli kapcsolatairól, ami nem volt elég éles Rónainak, és belehúzott az orbánellenes gondolataiba.

„Megpróbálom úgy kérdezni, hogy ne sodorjam bele abba, hogy mindenáron állást kelljen foglalnia Orbán Viktor működésével, mozgásával kapcsolatban, de mégis. Tehát amikor azt látja, hogy Orbán Viktor úgy megy neki európai politikusoknak, vagy politikustársai a kormányból, hogy az gyakorlatilag szinte sértő. Ön diplomata. Akkor a diplomata önben, hogy szólal meg? Mit mond? Ez belefér? Ez sok? Ezt nem szabad? Ezt tilos? Vagy egyszerűen csak értetlen? Vagy megértően bólint?”

Félelmetes, álságos, félrevezető kérdezési technika, amit Rónai itt művel. Megmarad az általánosságok szintjén, amivel eléri, hogy a laikus, a közügyekben kissé járatlanabb néző az ő oldalára álljon. Mert a hétköznapi magyar ember toleráns, megértő, nem akarja bántani a másikat, sértegetni pláne nem. Rónai pedig úgy állítja be Orbánt, mintha őt nem ilyen fából faragták volna. Mintha ő egy született arrogáns, kellemetlenkedő, erőszakos ember lenne, aki még azokkal is képes szembemenni, akik jót tesznek az országnak.

Rónai persze úgy állítja be, mintha Brüsszel jót tenne velünk, csak éppenséggel mi vagyunk olyan pofátlanok, Orbánnal az élen, hogy beleharapunk még abba a kézbe is, ami – a mondás szerint – enni ad nekünk.

Iszonyúan aljas kérdezési technikával állunk szemben. Erre csak olyan ember képes, aki mélységesen elkötelezett, aki levakarhatatlan a kommunisták faliszőnyegéről, akinek a tárgyszerű, objektív tájékoztatás, mint szakmai alapkövetelmény teljesítése nyomokban sincs szándékában.

Ő igenis balos agitációt nyom, komcsi propagandát, ha tetszik a nézőnek, ha nem. Az a szomorú, hogy az ATV-nek ez tetszik, egyébként nem alkalmaznák sztárműsorvezetőként. Akinek a jelleme még azt is kibírja, hogy emellett független, objektív újságírónak tartsa magát. Hosszú ideig egy követ fújt Kálmán Olgával, aki szintén baromira független-objektív volt. Olyannyira, hogy ma már Gyurcsány legszűkebb köréhez tartozik, ha tetszik, politikai végrehajtója. Nem keretlegénye, hanem keretleánya. Önök szerint mikor hazudott? ATV-s műsorvezetőként, vagy most, politikusként?

Rónai nem lett politikus – egyelőre – de szemmel láthatóan élvezi, hogy látszólag a gonosz, a patás ördög szerepébe tudja belehelyezni Orbán Viktort, aki szerinte még arra is képes, hogy sértegesse az Európai Unió vezetőit.

Ez azért érdekes, mert ami Rónai szerint sértegetés, az a magyarok szerint a helyzet néven nevezése. Más szavakkal a magyarok érdekeinek képviselete. Mert a magyarok azt akarják, hogy ne legyen illegális migráció, ne jöjjenek érzékenyíteni az LMBTQ-propagandisták az óvodákba, iskolákba, nem akarják, hogy támogassuk az háborút, amely százezrek értelmetlen halálát okozták eddig is.

Rónai minősítése, hogy Orbán sérteget, az valójában azt jelenti, hogy a kormányfő képviseli a magyar érdekeket. Az azt jelenti, hogy Rónai egyáltalán nem akarja, hogy azt tegye, amit a magyar emberek többsége határozottan akar. De nem mondja ki, hogy nem akarja, mert tudja, hogy akkor megnézheti magát. Úgy tesz, mintha ő is ezt akarná, ő is magyar érdekeket képviselne. Közben egy frászt, a brüsszeli érdekek alapján nyalja a kérdést Medgyessy alá.

A felkínált magas labdát Medgyessy természetesen nem üti le. Nem áll a magyarok pártjára. Hozzáteszi: „Az világosan látható, hogy ez ellentétes az érdekeinkkel.” Magyarán ellentétes Medgyessyék érdekeivel a magyarok érdekeinek képviselete.

Innentől kezdve két boldog, egyetértő ember beszélgetett egymással. Egy volt politikus és egy „független-objektív” újságíró.

Milyen boldogtalanok lennének a magyarok, ha ezek mai politikai képviselői – Gyurcsányék – kezében lenne a kormányrúd.

Ebből azonban nem esznek, hiába tolja az ATV ezerrel ezt a szégyenletes szekeret.

A szerző szerkesztő

Elolvasom a cikket