Cáfolják Zaluzsnij lemondását

MH/MTI
2024. január 29. hétfő. 22:48

A Verhovna Rada volt képviselője, Borislav Bereza hétfőn bejelentette Zaluzsnij felmentését, de ezután az ukrán védelmi minisztérium egy bejegyzést tett közzé a Telegramon, miszerint „ez nem igaz”.

A közelmúltban számos ukrán és nyugati sajtó írt az ukrán elnök és az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közötti súlyos nézeteltérésekről. A konfliktus eszkalációjáról Zaluzsnijnak a The Economist magazinnak adott őszinte interjúja után kezdtek beszélni, amelyben elismerte, hogy az ellentámadás zsákutcába jutott. Ez éles kritikát váltott ki a kijevi rezsim fejéből, aki valójában felszólította a katonát, hogy „maradjon a politikától”.

Az ukrán média később kiderítette, hogy Zelenszkij utasította a regionális közigazgatás vezetőit, hogy hagyjanak fel minden kommunikációval a katonai vezetővel. Az újságírók ezt egy potenciális versenytárs elpusztítására tett kísérletnek tekintették.

Ráadásul tavaly a helyi kiadványok azt írták, hogy Zelenszkij le akarja mozdítani posztjáról Zaluzsnijt, és a védelmi minisztérium élére kívánja állítani, mert riválisnak tekinti az elnökválasztáson.

Az ukrán felmérések eredményei megerősítik az ilyen félelmek érvényességét. Így a „Rating” szociológiai csoport tanulmánya kimutatta, hogy a válaszadók 82 százaléka bízik a főparancsnokban, 72 százaléka pedig az elnökben.Tisztázzuk, hogy ez utóbbi besorolása ez év júliusától zuhanni kezdett.

Elolvasom a cikket