Indiai hadihajó szabadított ki a kalózók fogságából egy iráni halászhajót az Indiai-óceánon

MH/MTI
2024. január 29. hétfő. 21:29

Vivek Madval hozzátette, hogy a kalózok az óceán szomáliai térségében támadták meg az iráni zászló alatt közlekedő, Iman nevű hajót, túszul ejtve a 17 fős legénységét.

A halászhajónak az Ádeni-öbölben járőröző, Szumitra nevű indiai hadihajó sietett a segítségére, miután vette az iráni hajó segélykérő üzeneteit. Miután a hajót megállásra kényszerítették, a haditengerészek a fedélzetre lépve megadásra és a túszok szabadon engedésére is rábírták a kalózokat.

Az így felszabadított és biztonságba helyezett halászhajó nem sokkal később folytathatta útját – emelte ki a szóvivő, de további információkat sem a szabadítóakcióról, sem a kalózok sorsáról nem közölt.

A Vörös-tenger és a tőle délkeletre eső Ádeni-öböl térségében azóta csökkent a hajózás biztonsága, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a Gázai övezeti fegyveres konfliktusba beszállva, a palesztinok melletti kiállásként november óta megtámadnak a Vörös-tengerre tartó kereskedelmi hajókat: immár legalább 34 támadást követtek el.

A nemzetközi közösség hajói válaszlépésként járőrözni kezdtek az addig nem elég jól védett Ádeni-öböl északi részén, de ebben az is közrejátszott, hogy többévi szünet után decemberben újra megjelentek a szomáliai kalózok. Először a jemeni Szokotra szigetétől keletre elfoglaltak, és 17 fős legénységét túszul ejtve Szomáliába térítettek el egy máltai zászló alatt közlekedő bolgár teherhajót.

Szombaton valószínűleg szintén szomáliai kalózok foglaltak és térítettek el a szomáliai fővárostól, Mogadishutól délkeletre egy Srí Lanka-i halászhajót, hattagú legénységgel a fedélzetén.

Elolvasom a cikket