Lloyd Austin: nem fogjuk eltűrni az amerikai katonák elleni támadásokat

MH/MTI
2024. január 29. hétfő. 22:14
Frissítve: 2024. január 29. 22:19

Lloyd Austin – kórházi kezelése utáni első munkanapján – Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélésen úgy fogalmazott: „Az elnök és én nem fogunk eltűrni amerikai katonák elleni támadásokat, és megteszünk minden szükséges lépést az Egyesült Államok és katonáinak védelmében”.

A NATO főtitkára a Pentagonban tartott találkozón részvétét nyilvánította az amerikai katonák halála és sebesülései miatt, majd kiemelte, hogy az eset rámutat a kockázatra, amelyeket a katonák vállalnak, amikor olyan küldetésekben vállalnak szerepet, melyekben „a szabadságot és azokat az értékeket védelmezik, amelyekben hiszünk”.

A sajtóbeszámolók szerint az amerikai adminisztráció tagjai hétfőn a lehetséges válaszlépésekről tárgyaltak Washingtonban.

Amerikai illetékesek hétfőn több amerikai médiumot arról tájékoztattak, hogy a három amerikai katona halálát okozó ellenséges drón azért tudott becsapódni a Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében működő katonai bázison, mert azzal egy időben egy amerikai drón visszatérését várták. A közlés szerint a Tower 22 helyőrség légvédelme azért nem lépett működésbe, mert az ellenséges eszköz szinte egyszerre jelent meg egy saját drónnal, ami zavart okozott a személyzet körében.

Szintén a sajtóban közölt, katonai illetékesektől származó tájékoztatás szerint a támadó eszközt Irakból indították útnak Irán által támogatott síita fegyveresek.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn tagadta, hogy az országnak köze lenne a támadáshoz, és hogy Teheránból adnának utasításokat az amerikai erőket támadó iraki és szíriai fegyveres csoportoknak.

A Tower 22 helyőrség ellen végrehajtott támadásban a három halálos áldozat mellett a legfrissebb adatok szerint 34 katona szenvedett sérülést, közülük 9 embert légi úton a németországi Landstuhl katonai kórházába szállítottak át, mindegyiküket stabil állapotban.

Az incidens az első olyan támadás volt tavaly október közepe, az Izrael és Hamász közötti háború kirobbanása óta a Közel-Keleten állomásozó amerikai erők ellen, amelyben katonák életüket veszítettek. Az elmúlt több mint 3 hónapban már 160 drón- és rakétatámadást intéztek elsősorban az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai egységek ellen iszlamista milíciák, amelyek eddig csak könnyű sebesüléseket okoztak.

Elolvasom a cikket