A „zombi” páfrány meglepte a tudósokat

A „zombilevelek” rosszul hangzik, de valójában nagyon hasznosak.

A növények idén már eddig is elég furcsa trükköket mutattak be, és most egy fapáfrányfaj (Cyathea rojasiana) is csatlakozott a furcsaságok sorához. Nos, ahhoz, hogy csatlakozhasson, először meg kell halnia, majd feltámadnia, hogy segítsen az anyjának. Hadd magyarázzuk el!

A Cyathea rojasiana egy fapáfrányfaj, amely Panama nyugati részén található az erdőkben. Egy új felfedezés szerint a páfrány képes újraéleszteni saját elhalt leveleit, gyökereket képezve, amelyek aztán nitrogént vonnak el a talajból, amely folyamatosan táplálja az anyanövényt.

Amikor élnek, az öregedő levelek lefelé hajlanak, hogy a levél közepe, az úgynevezett rachis, megérintse a talajt. Ahogy a levél elhal, a levélnyél belsejében lévő szövetek, amelyek egykor a vizet szállították az élő levélrészekhez, átalakulnak, és élő gyökerekké válnak. Ezek az új, élő gyökerek leássák magukat a talajba, és továbbra is tápanyaggal látják el a növény többi részét.

„Ez a szövetek valóban újszerű újrahasznosítása. És különbözik attól, amit más páfrányoktól ismerünk” – mondta James Dalling professzor, a tanulmány vezető szerzője egy sajtóközleményben.

A fapáfrányok hártyája úgy tűnik, hogy egyszerűen bomló növényi anyag, még akkor is, amikor a gyökérré alakítás folyamata zajlik. A kutatócsoport szerint ez az első olyan eset, amikor egy páfrány képes egy növény leveleit ilyen módon újrahasznosítani.

Hogy miért tehette ezt a növény, azt a geológiai időkön keresztül követik nyomon. A növény a fapáfrányok egy ősi, a jura korszakig visszanyúló vonalába tartozik. Úgy gondolják, hogy az elhalt levelekből kifejlődő gyökerek azért fejlődtek ki, hogy több tápanyagot vonjanak ki a vulkanikus talajból.

„Panama egy szárazföldi híd Észak- és Dél-Amerika között – mondta Dalling. – Az egyik általunk felfedezett helyszínen a több méter mély vulkáni hamuréteg úgy néz ki, mint a homok, amit egy homokos tengerparton kiásnánk. Az ott termő növények különböznek azoktól, amelyeket máshol találunk ebben az erdőrezervátumban”.

A fapáfrány nagyon lassan növekszik, és eleve sok energiát, erőforrást fektet a levelek növesztésébe. Az a tény, hogy csak körülbelül 2 méter magasra nő meg, segít abban, hogy amikor a levelek öregedni és lehajlani kezdenek, mindig a földet érjék. Tökéletes a zombis visszatérésükhöz.

Elolvasom a cikket