Az EP vizsgálatot indított egy lett képviselő ellen Moszkvának való kémkedés gyanújával

MH/MTI
2024. január 30. kedd. 18:29

A The Insider című, lettországi székhelyű oknyomozó hírportál szerint a 73 éves Zdanoka, aki 2004-től volt az Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselője volt, már a következő évben elkezdett együttműködni az orosz FSZB biztonsági szolgálattal.

Az Oroszországgal foglalkozó hírportálon publikált cikk, amely a Zdanoka és orosz kapcsolattartói között váltott, kiszivárgott e-maileken alapul, feltárja, hogyan dolgozott a képviselő az orosz hírszerzés „megbízható eszközeként”, és hogyan nyújtott „részletes jelentéseket” európai törvényhozói munkájáról.

A több más médium, többek között Expressen című svéd napilap és egy észt hírportál is, azt állítja, hogy Zdanoka „nyíltan kiállt” Moszkva mellett mind Brüsszelben, mind Rigában a hivatali ideje alatt.

A kiszivárgott e-mailek személyes találkozókra utalnak Moszkvában és Brüsszelben a képviselő és orosz kapcsolattartói között, illetve orosz forrásokból származó, politikai tevékenységéhez szükséges finanszírozás iránti kérelmeket tartalmaznak.

Zdanokát 2022 áprilisában felkérték, hogy távozzon a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjából, mert nem volt hajlandó elítélni Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai invázióját.

„Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke nagyon komolyan veszi ezeket a vádakat, és az esetet a magatartási kódexszel foglalkozó tanácsadó bizottság elé utalja. Ez azt jelenti, hogy az Európai Parlamenten belül vizsgálatot indítottak – közölte az elnök szóvivője. A ügy a parlament politikai vezetőinek szerdai tanácskozási napirendjén is szerepel.

Elolvasom a cikket