Döbbenetes botrány: a bíróra támadt Portik Tamás fia

Nagyjából húsz perccel a tárgyalás megkezdése előtt érkezett meg a tárgyalóteremhez Póta Péter tanácselnök bíró kedden a Fővárosi Törvényszéken, ahol az utolsó fejezetéhez érkezett az 1998 februárjában meggyilkolt Fenyő János ügyében felbujtással vádolt Gyárfás Tamás és a másodrendű vádlott, az alvilágból ismert Portik Tamás büntetőpere. A terem előtti váróhelyiségben szólította meg a bírót Portik Tamás Svájcban élő fia, elfogultsággal vádolva az apja ügyében eljáró bírót, aki nem kívánta ezt a vádlott fiával megvitatni, s az ajtó felé lépett. Ekkor ifjabb P. Tamás felugrott, s a kávéját – amely már kihűlt – a bíró arcába, szemébe öntötte.

Ekkor ugrott közbe Szemán László, a Pesti Srácok újságírója, s lefogta a férfit. A bíró bement a tárgyalóterembe, onnan intézkedett. Először a biztonsági őrök érkeztek meg, majd röviddel később a rendőrség emberei is. Portik Tamás fiát a helyszíni szemlét követően a rendőrkapitányságra vitték, információink szerint az ügyészség később Portik fiát hivatalos személy elleni erőszak bűntette gyanújával hallgatta ki.

A büntetőper tárgyalása így egyórás késéssel kezdődhetett meg, és újabb váratlan fordulatoknak lehettünk tanúi. Portik ugyanis a tárgyalóteremben a bírót elfogultnak nevezte, sőt azt állította, hogy a bíró bűncselekményeket követ el, bűncselekményekre kényszerít ügyvédeket csak azért, hogy megfeleljen „valakinek”, amiért előnyöket, előléptetést vár és remél. A tárgyalási nap végén pedig azt kérte a bírótól, hogy kérje be azt a rendőrségi jegyzőkönyvet, hogy a reggel történtek tekintetében kivizsgálják-e azt is, hogy valóban elfogult-e. Ekkor a távmeghallgatással a fegyházból kihallgatott Portik közbe is kiabált: „Bíró úr, azt mondta a fiamnak, hogy életfogytiglanra fog ítélni!” A vádlott fia emiatt feljelentést is tett, bár az kérdés, hogy Portik – aki az eseményekből semmit nem észlelhetett – erről honnan tudott.

Megjegyezzük, bíró egyébként ilyet nem mondhat, s a tanúk szerint nem is mondott Póta Péter tanácselnök, amelynek kapcsán az említett Szemán kolléga mellett Baranya Róbert, a Mandiner újságírója – aki szintén az inzultus pillanataiban érkezett a tárgyalóteremhez – is tanúvallomást tett a rendőrségen. Az ügyész később a tárgyalóteremben odáig merészkedett, hogy azon sem lepődne meg, ha az egész esemény megrendezett lett volna, hiszen Portik Tamás az elmúlt egy évben sorozatosan mindent elkövetett az eljárás elhúzása, megakasztása érdekében. Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy „a mai incidens sem történhetett véletlenül”.

A bíró ezt követően ismertette, mi is történt az elmúlt két és fél hónapban, az előző tárgyalás óta. A bíróság ugyanis, miután Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott védője már elmondta a perbeszédét is, nem tudta folytatni a másodrendű vádlottal, Portik Tamással – akit az ügyészség Gyárfással együtt azzal vádol, hogy felbujtója volt Fenyő János médiacézár megöletésének. (A gyilkosságot a szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác hajtotta végre, aki emiatt már büntetését tölti. – BK) Portik ugyanis a pernek eddig a szakaszáig négy év alatt már hét védőügyvédjétől vált meg, emiatt tavaly októberben a bíróság rendelt ki védőt Portik mellé Danicz Linda személyében. Az ügyvédnő, aki első bálozóként csöppent az ügybe, két és fél hónap felkészülési időt kért és kapott. Portik azonban tőle is megvált novemberben. Először újra megbízta Szikinger Istvánt, aki az első védője volt, januárban pedig azt Vincze Tamást, aki korábban nyolc hónapig szintén ellátta a perben Portik jogi képviseletét és védelmét.

Ez utóbbi már idén, január 9-én történt. E hónap 26-án, a múlt hét pénteken viszont bizalomvesztés miatt Portik Vinczét is „kirúgta”. Ekkor a bíróság úgy döntött, hogy Vinczét, aki már hetek óta dolgozott a perbeszéd elkészítésén, kirendeli védőként, hiszen e hét keddjére már ki is volt tűzve az a tárgyalási nap, amikor Portik Tamás védőjének meg kell kezdenie a Fővárosi Törvényszéken a perbeszédét, illetve a vádlott is előadhatja az utolsó szó jogán mondanivalóját. Ezt a végzést hétfőn kapta meg az ügyvéd, aki azonban úgy érkezett meg a bíróságra, hogy nemhogy a már majdnem kész perbeszédét nem hozta magával, hanem még a jegyzeteit sem.

Márpedig erre igen nagy szükség lett volna, hiszen az ügyvéd és védence által előterjesztett, egymással szembeni „bizalomvesztés” ügyében a bíróság tegnap elutasító végzést hozott. Nem fogadta el a megbízás visszavonását, hiszen az semmilyen indoklást nem tartalmazott. Az ügyvéd ügyvédi titokra hivatkozva nem indokolt, Portik pedig maga bízta meg újra korábbi védőjét a védelem ellátásával január 9-én. Soha nem merült fel olyan, hogy a védő nem a terhelt érdekeinek szolgálatában látta el a feladatát. A „bizonyos természetű bizalomvesztés” – így érvelt a védő – a bíróság számára értelmezhetetlen – közölte a döntést a bíró, majd felszólította Vincze ügyvédet, kezdje meg védőbeszédét.

Ám ezzel a cirkusznak még nem volt vége. Portik ekkor azt közölte, hogy ott van nála egy új megbízás egy új ügyvédnek, ám ezt a bíróság akceptálni már nem tudta. A bíróság a tárgyalási szünetben lehetővé tette, hogy az ügyvéd elmenjen a jegyzeteiért, aki ezt meg is tette, de a védőbeszédet mégsem mondta el. Ekkor Portik kapta meg a lehetőséget, hogy az utolsó szó jogán kezdje meg mondandójának ismertetését.

Erre azonban már csak a szerdai tárgyalási napon kerülhet sor.

Gyárfás: Semmi közöm Fenyő halálához!

Gyárfás Tamás, a Nap TV egykori producere viszont kedden négy percben az utolsó szó jogán azt mondta: „Nem tettem semmi olyat, ami jogszabályokba ütközne. Szívesen használnám az ártatlan kifejezést, de elborzaszt, mintha tényleg védekeznem kellene. Sokszor felmerült bennem, hogy mit keresek egyáltalán itt” – fogalmazott az elsőrendű vádlott. A tárgyalás során nem csupán tagadtam, de cáfoltam is a vád állításait. Az utolsó ráadáshónapok voltak a legkegyetlenebbek, amikor csak vársz és vársz, és reméled, hogy a védekezéseid nem merülnek a feledésbe – tette hozzá, kifejezve a reményét, hogy felmentik a vád alól, hiszen ártatlannak vallotta magát. Hangsúlyozta, évek óta mást sem tesz, csak próbálja megcáfolni a vádakat és a bizonyítékokat. „Az ő halála, amihez semmi közöm nincs, az én életemet is tönkretette!” – mondta, amikor kitért Fenyő Jánosra, hozzátéve, hogy a médiamogul halálának pillanatában már nem volt közöttük semmilyen viszály. Tudja, hogy az életének azokat veszteségeit, amelyet ennek az eljárásnak köszönhet, már nem kapja vissza, de reméli, a becsületét még visszaszerezheti – mondta Gyárfás.

Elolvasom a cikket