Emberről emberre terjedhet az Alzheimer-kór

A Guardian cikke szerint egy friss tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy rendkívül ritka, különleges esetekben akár emberről emberre is terjedhet az Alzheimer-kór. A kutatók szerint ez akkor lehet lehetséges, ha az elhunyt donorok agyalapi mirigyéből származó növekedési hormon szennyezett fehérjékkel, azaz az Alzheimer-kórt kiváltó tényezőkkel voltak terhelve – írta meg az rtl.hu.

Ez a fajta átvitel nem hasonlítható más fertőző betegségekhez, tehát nem klasszikus fertőzésről van szó – teszi hozzá a kutatás.

Az Alzheimer-kór átvitelére csak akkor van lehetőség, ha az emberi szövetek tartalmazzák a kórokozót. A tanulmány továbbá hasonlóságot mutat az Alzheimer-kór és a prionbetegségek között, különös tekintettel a káros fehérjék agyban történő elterjedésének mechanizmusára.

A vizsgált agyakban az Alzheimer-kór markerei megjelentek, és a betegek elkezdtek demenciához hasonló tüneteket mutatni. Az eredmények arra utalnak, hogy az Alzheimer-kór fertőzött agyalapi hormonok által is kialakulhat, azonban a szakértők óvatosságra intenek, mivel a vizsgálatban csak nyolc beteg vett részt, ahhoz pedig további kutatásokra lesz szükség, hogy megértsék a „fertőzési” folyamatot.

Elolvasom a cikket