Ez a kombináció nagy eséllyel rákot okoz

Egy tanulmány szerint a JUNK food és az alkohol okozza a bélrákos halálozások számának leggyorsabb növekedését.

Olasz kutatók előrejelzése szerint a brit halálozás idén a 25 és 49 év közötti férfiaknál 26 százalékkal, a 25 és 49 év közötti nőknél pedig 39 százalékkal ugrik meg Nagy-Britanniában 2018-hoz képest – ez a legnagyobb növekedés a kontinensen.

Carlo La Vecchia, a Milánói Egyetem professzora szerint „a túlsúly, az elhízás és a kapcsolódó egészségügyi állapotok, például a magas vércukorszint és a cukorbetegség” hozzájárulnak az emelkedéshez.

Elmondta: „Ez a probléma az egészségügyben is fontos: „További okok a súlyosabb alkoholfogyasztás növekedése Közép- és Észak-Európában és az Egyesült Királyságban, valamint a fizikai aktivitás csökkenése.

„Azokban az országokban, ahol csökkent az alkoholfogyasztás, például Franciaországban és Olaszországban, nem emelkedett ilyen jelentősen a rák okozta halálozási arány. A korán kialakuló bélrák általában agresszívebb, és alacsonyabb túlélési arányokkal jár, mint az idősebbeknél diagnosztizált bélrák.”

A bélrák jelenleg a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés Nagy-Britanniában, 2021-ben 41 596 britet diagnosztizáltak vele.

Ez az Egyesült Királyság második leghalálosabb rákja, évente 16 000 emberéletet követel.

A Bowel Cancer UK szerint azonban 10 betegből kilenc túléli, ha a legkorábbi stádiumban diagnosztizálják.

Az 50 év alattiak körében azonban – akik általában kisebb valószínűséggel kapják meg a betegséget – az arányok emelkednek.

A fiatalok körében megnövekedett halálozás aggodalomra ad okot.

Carlo La VecchiaMilánói Egyetem professzora elmondta: „Ezek az összességében kedvező tendenciák a bélrák jobb diagnózisával és kezelésével magyarázhatók. A nemzeti kormányoknak fontolóra kellene venniük a fokozott fizikai aktivitásra, a túlsúlyos vagy elhízott emberek számának csökkentésére és az alkoholfogyasztás mérséklésére irányuló politikák megerősítését. Ami a megelőzést illeti, a kormányoknak fontolóra kellene venniük a bélrákszűrés kiterjesztését a fiatalabb korosztályra, 45 éves kortól kezdve.”

Elolvasom a cikket