Ezért károsak a méregtelenítő teák

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a méregtelenítő teák és étrend-kiegészítők valóban elősegítik a méreganyagok kiürülését, másrészt a méregtelenítést a szervezet egyébként is elvégzi, és külső segítségre csupán akut mérgezés esetén van szükség – hívta fel a figyelmet a német ÖkoTest cikkére hivatkozva a hazipatika.com.

Már Zacher Gábor toxikológus is felhívta a figyelmet arra, hogy a méregtelenítő kúra csak egy átverés, szerveink ugyanis tökéletesen elvégzik a szervezet méregtelenítését. A drasztikus kúrák ugyanakkor rengeteg kárt, többek között kiszáradást és tápanyaghiányt is okozhatnak.

A Rizikometer posztja szerint a „méregtelenítő” termékek többsége valamilyen vízhajtó hatású összetevőt – például csalánt vagy zsurlót – is tartalmaz. Ennek hosszú távú alkalmazása azonban rengeteg, nagyon is szükséges ásványi anyagot – például nátriumot, kalciumot és magnéziumot – kivon a szervezetünkből, mindez pedig elektrolit-egyensúlyhiányhoz vezethet, és gyengítheti a gyógyszerek hatását.

Bizonyos teafajták ráadásul növényi mérgekkel, illetve potenciálisan rákkeltő antrakinonnal lehetnek tele, így ezeket sem érdemes tartósan nagyobb mennyiségben fogyasztani. A zeolitokon alapuló méregtelenítő termékek pedig mérgező nehézfémekkel – főként ólommal – szennyezettek, így károsan hathatnak a központi idegrendszerre, a vesére és a hasnyálmirigyre is.

Elolvasom a cikket