Japán továbbra is békét szeretne kötni Oroszországgal – Medvegyev reagált

Medvegyev, aki jelenleg a Biztonsági Tanács elnökhelyettese, azután reagált, hogy Fumio Kishida japán miniszterelnök kijelentette, hogy országa „továbbra is szilárdan elkötelezett a területi kérdés megoldását és a Moszkvával kötendő békeszerződés megkötését célzó irányvonal mellett” annak ellenére, hogy továbbra is támogatja az Oroszország elleni szankciókat az ukrajnai konfliktus miatt.

Moszkva és Tokió évtizedek óta területi vitában áll egymással a Szovjetunió által a második világháború végén elfoglalt négy szigetből álló Kuril-szigetek (Japánban „északi területek” néven ismert) miatt. Oroszország azzal érvel, hogy a Kuril feletti szuverenitását a háború utáni megállapodások garantálják, míg Japán szerint ezek a megállapodások legalábbis a szigetek egy részére nem terjednek ki.

Ennek fényében a két ország az 1950-es évek közepén megszüntette a formális hadiállapotot, de békeszerződést soha nem írtak alá.

Az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében Medvegyev hangsúlyozta, hogy „senki sem ellenzi a békeszerződést”, amelynek szerinte azt kell tükröznie, hogy a „területi kérdés” egyszer s mindenkorra lezárult Oroszország alkotmányával összhangban”.

A Kuril-szigetek aktívan fejlődni fognak, mivel stratégiai szerepük tovább növekszik, különösen, ha új fegyverek telepítéséről van szó a térségben – tette hozzá.

„Nem törődünk a japánok érzéseivel az úgynevezett északi területekkel kapcsolatban” – jelentette ki Medvegyev. Azt javasolta, hogy aki elégedetlen a helyzettel, az „hagyományos japán módon vessen véget életének”, utalva a szamuráj harcosoktól származó rituális öngyilkosság szeppuku formájára.

Moszkva 2022 márciusában, egy hónappal az ukrajnai konfliktus kirobbanása után minden tárgyalást leállított egy esetleges békeszerződésről Japánnal. Oroszország a Moszkva elleni japán szankciókra hivatkozott, amelyek szerinte az ország érdekeinek sérelmére irányulnak. Oroszország felmondta azt a megállapodást is, amely lehetővé tette, hogy japán állampolgárok vízummentesen látogathassák a Kuril-szigeteket.

A KÉTOLDALÚ KAPCSOLATOK ÉS JAPÁN ÉRDEKEINEK KÁROSODÁSÁÉRT MINDEN FELELŐSSÉGET MAGA TOKIÓ VISEL, AMELY TUDATOSAN AZ OROSZELLENES IRÁNYVONALAT VÁLASZTOTTA AHELYETT, HOGY A KÖLCSÖNÖSEN ELŐNYÖS EGYÜTTMŰKÖDÉST FEJLESZTENÉ” – KÖZÖLTE AKKOR A MOSZKVAI KÜLÜGYMINISZTÉRIUM.

Elolvasom a cikket