Jelentősen javította az IMF az orosz gazdaság növekedési előrejelzését

Így 2024-ben az IMF 2,6 százalékos növekedést vár Oroszország GDP-jében. Ez 1,5 százalékponttal magasabb, mint a korábbi, 2023. októberi becslésük.

A 2025-re vonatkozó előrejelzést 0,1 százalékkal, 1,1 százalékra emelték az októberi prognózishoz képest.

A rendkívüli tájékoztatón Pierre-Olivier Gourinchas, az IMF kutatási osztályának vezető közgazdásza és igazgatója a megerősítette, az orosz gazdaság a vártnál gyorsabban növekszik.

Elmondta továbbá, hogy az Oroszországra vonatkozó előrejelzésükben a szervezet szakértői figyelembe vették a világpiaci olajárak várható csökkenését, de ennek a tényezőnek a hatása korlátozott lesz.

„Oroszország esetében a helyzet bonyolultabb az olajárplafon miatt. Még ha a világpiaci olajárak csökkennek is, ez nem feltétlenül érinti az orosz olajbevételeket, amelyek az olajárplafon alkalmazásától és végrehajtásától függnek” – mondta Gorrinchas a a RIA Novosztyi kérdésére az alacsonyabb olajáraknak az orosz gazdasági növekedésre gyakorolt hatásáról.

A gazdaságfejlesztési minisztérium hivatalos előrejelzése szerint Oroszország GDP-je 2024-ben 2,3 százalékkal fog nőni.

Mint Vlagyimir Putyin január 11-én a távol-keleti vállalkozókkal tartott találkozón elmondta, Oroszország a gazdasági volumen tekintetében megelőzte Németországot, és a vásárlóerő-paritás tekintetében Európában az első, a világon pedig az ötödik helyre került. Az elnök meglepőnek nevezte ezt az eredményt olyan körülmények között, amikor Oroszországot minden oldalról szankciókkal „fojtogatják, szorongatják”. Jelenleg több mint 18 ezer szankció van érvényben Oroszország ellen.

Elolvasom a cikket