Lavrov: A Nyugat már rájött, hogy az ukrán projekt megbukott

A Nyugat felfogta, hogy az ukrán projekt bukása megkezdődött, de nem állhat le a támogatásával, beleértve a gazdasági előnyöket is – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ukrajnai helyzet rendezéséről szóló nagyköveti kerekasztal-beszélgetésen, írta a tass.ru nyomán az eadaily.com.

„Az USA a fő támogató, őt követi Nagy-Britannia, Dánia, Lengyelország, Norvégia, Hollandia, Svédország. És összességében természetesen azok a számok, amelyeket Ukrajnában ‘eltemetnek’, valóban sokat elmondanak arról, hogy mennyire fontos a Nyugat számára, hogy ne engedje kisiklani az ‘ukrajnai projektjét’. És már rájöttek, hogy a hanyatlás már elkezdődött, de ennek ellenére nem tudnak leállni. És nem csak presztízs okokból, amit szerintük ők tettek kockára és nem veszíthetnek, hanem a gazdasági haszon szempontjából is” – mondta Lavrov.

Mint a miniszter hangsúlyozta, „a Nyugat már több mint 200 milliárd dollárt juttatott Ukrajnának erre a nem teljes két évre katonai célokra és a teljesen csődbe ment ország költségvetésének fenntartására”.

„Összehasonlításképpen, az EU kevesebb mint 80 milliárd dollárt irányzott elő a globális dél és kelet államainak társadalmi-gazdasági támogatására, de hét évre” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket