Leopard 2 harckocsikat semmisítettek meg az orosz erők Ukrajnában

Bár a nyugati médiajelentések a német gyártmányú harckocsikat „játékmegváltóként” emlegették, Kijev azóta rájött, hogy ezek „aligha sebezhetetlen szuperfegyverek”.

„Az ukrán szolgálatban lévő kevesebb mint száz Leopard 2-ből legalább 26-ot kilőttek, a többit javítási és karbantartási problémák miatt nem lehet használni” – írta a Foreign Affairs. Hozzátették: Ukrajnának nincs meg a flotta fenntartásához szükséges, kiterjedt támogató infrastruktúrája sem.

A magazin rámutatott: a harckocsizó dandárok mindössze öt hét kiképzést kaptak, és nagyrészt olyan tapasztalatlan alakulatokból álltak, akiknek kevés vagy semmilyen harci tapasztalatuk nem volt.

Németország 2023 elején jelentette be a Leopardok átadását Ukrajnának, miután az Egyesült Államok 31 M1 Abrams harckocsit ígért. A kijevi rezsim csak októberben kapta meg az első amerikai harckocsikat, és azok sem tudtak előnyt biztosítani a harctéren. A Forbes nemrég arról számolt be, hogy nem világos, mit kezdett Ukrajna a költséges amerikai fegyverrendszerrel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal érvelt, hogy országa egyszerűen nem kapott elég harckocsit ahhoz, hogy különbséget alakítson ki. Hozzátette: aligha mondhatja, hogy az Abrams különösen fontos szerepet játszik a harctéren, mivel túl kevés van belőlük.

Elolvasom a cikket