Nehogy má’ a nyúl vigye a mobiltelefont…

Tóth László Levente
2024. január 30. kedd. 15:39

Az Egyesült Államok-beli Las Vegasban minden januárban szórakoztató elektronikai szakkiállítást és vásárt tartanak, amely előrevetíti a jövőt. A CES, a világ legnagyobb éves fogyasztói technológiai szakkiállítása idén is tartogatott izgalmakat januárban. Egy olyan készüléket is meg lehetett például csodálni, ami tényleg ütős lehet. Legalábbis azoknak, akik számára a mesterséges intelligencia (AI) izgalmat kelt. Ezt a kis eszközt Rabbit R1-nek nevezik, és sok mindent úgy képes kezelni, mint a jelenlegi okostelefonok. A különbség az okostelefonokhoz képest a Rabbit mérete: körülbelül fele akkora, mint egy telefon. Van kamera, vezérlőtárcsa és 2,88 hüvelykes érintőképernyő is rajta, de a fő felhasználói felület hanggal működik.

A Rabbit R1 ötlete egyszerű. Meghallgatja a felhasználó parancsait, és az AI-program végrehajtja a kérést. Valójában a mesterséges intelligencia nem tesz mást, mint a telefonokról ismert alkalmazásokat, például a Google-t, a Spotify-t vagy egy térképszolgáltatást használja az eszközparancsnok megbízásából.

VR-fejhallgatós látogató az idei CES-en

VR-fejhallgatós látogató a tavalyi CES-en

Fotó: Getty Images via AFP/David Becker

A működési elv nem új – jegyzi meg a szerző, hozzátéve, hogy valami hasonlót látott az elmúlt évtized közepén, az egészségügyi ipar információs rendszereinek átalakulásakor. A nővérnek már nem kell maratoni kattintásokat végezni, ugyanazt az információt több rendszerben megadnia, hanem csak egy űrlapot kell kitöltenie. Ezt követően a számítógépes program felveszi az információt, és az ápoló nevében már a program kattintja be őt több különböző információs rendszerbe.

A Rabbit R1-nek az olyan „fogyasztók” örülhetnek igazán, akik már belefáradtak a mesterséges intelligenciába – de talán az életbe is. A termék használata ugyanis még kevesebb kreativitást, sőt gondolkodást igényel. Népszerűsége az árában is kereshető, a Rabbit R1 ára ugyanis nem több, mint 199 dollár. Az első 10 ezer darabos Rabbit előrendelési tétel pillanatok alatt elfogyott. Azóta további négy tételt dobtak piacra, amelyek mindegyike szintén elfogyott. A Rabbit R1 legjobb tulajdonságának az tűnik, hogy a készülék gyakorlatilag egy okostelefont helyettesíthet. Csökkentheti az ördögi képernyőidőt, szabaddá teheti a felhasználó kezét és szemét. Az okostelefon lecserélése azonban talán túlzás. A Rabbit R1 nem futtat alkalmazásokat, hanem okostelefon-alkalmazásokat használ a felhasználó nevében. A készülék internetkapcsolatot igényel. Mesterségesintelligencia-programja felhőszolgáltatásban fut, és nem magán az eszközön.

A fejlesztés tehát odáig fajult, hogy szinte mindenkinek van technikailag kifinomult készüléke, okostelefonja, és most lesz egy újabb kifinomult eszköz, a Rabbit, ami az okostelefont használhatja helyettünk.

A hangos felhasználói felületek áttöréséről való álmodozás is vágyálmokkal jár. A készülék irányítása csak annyi erőfeszítést igényel a felhasználótól, hogy nyissa ki a száját, és nem termel annyi örömhormont, mint a TikTok videófolyamának passzív bámulása. El lehet gondolkodni azon is, mi lett volna, ha a kábeltelevíziózás aranykorában a tinédzsereket felkeltették volna a kanapéról, rádiót kínálva nekik helyettesítőként. Mindenesetre úgy tűnik, a Rabbit jó benyomást kelt megjelenésével, a tervezésért a zenei eszközöket tervező svéd Teenager Engineering a felelős.

Attendee David Rabinowitz egy vécén ülve a Vivoo-val, egy okoseszközzel, amely képes a vizelet elemzésére, és az eredményeket egy okostelefon-alkalmazásba küldeni a CES 2023 során a Las Vegas-i Kongresszusi Központban 2023. január 6-án, Las Vegasban, Nevadában

David Rabinowitz egy vécén ülve a Vivoo-val, egy okoseszközzel, amely képes a vizelet elemzésére, és az eredményeket egy okostelefon-alkalmazásba küldi. A fotó a CES 2023 során a Las Vegas-i Kongresszusi Központban készült 2023. január 6-án, Las Vegasban, Nevadában

Fotó: Getty Images via AFP/David Becker

A mesterséges intelligencia által a digitális eszközökben elérhető legfontosabb változás tehát egy újfajta felhasználás. Többé nem kell az alkalmazásokat az érintőképernyővel vezérelni, ami lehetővé tenné az okostelefonok teljes újratervezését. Könnyű azonban azt mondani, hogy a jelenlegi okostelefonokon évek óta futnak mesterségesintelligencia-programok. A Google keresője és térképei tele vannak mesterséges intelligenciával, az Instagram és a TikTok is telített mesterségesintelligencia-algoritmusokkal. Az iPhone kameraalkalmazása annyira tele van mesterséges intelligenciával, hogy már-már generatívnak nevezhető. A prediktív szövegbevitel mesterséges intelligencia.

Azért tapasztalható egy kis ébredés a hagyományos készülékgyártóknál. Januárban a Samsung bemutatta új Galaxy okostelefon-modelljeit, amelyek mesterségesintelligencia-funkcióval kerülnek forgalomba. Az új telefonok többek között valós időben, más nyelvre is képesek a beszédet értelmezni. Azt is pletykálják, hogy az Apple még többet fektet be a mesterséges intelligenciába.

Elolvasom a cikket